Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Грижата за зрението удължава трудоспособността

Грижата за зрението удължава трудоспособността

Сподели публикацията

Всяка година на 12-ти март отбелязваме Международния ден за борба с очното страдание, а целта е повече информираност за заболяванията на очите, и по-конкретно – глаукомата. Тя е сред най-честите причини за ослепяване в света. Наричат я  “тихият крадец на зрение”, защото протича почти безсимптомно.

Глаукомата се предава в повечето случаи наследствено и няма пряко отношение към вида работа, която хората извършват. За по-голяма безопасност обаче е важно винаги, когато сме пред екран – монитор или телевизор, помещението да е осветено.

Внезапната загуба на зрение може да се окаже фатална за нашата трудоспособност, затова е от изключително значение провеждането на периодични профилактични прегледи. Специалистите съветват след 40-тата година прегледи при офталмолог да се правят всяка година, а при притеснителни симптоми – зачервени очи, често сълзене или главоболие – на всеки три месеца. Много често симптомите могат да бъдат подвеждащи и да се представят за конюктивит, иридоциклит или други възпалителни заболявания и глаукомата да бъде пропусната. Затова е важно при профилактичните прегледи винаги да изискваме да бъде измерено очното налягане.

Според американската асоциация на офталмолозите, някои хора имат по-висок от нормалния риск да получат глаукома. Това включва:

Хора, които са на възраст над 40 години и имат членове на семейството с глаукома:

  • имат високо очно налягане
  • Имат далекогледство или късогледство
  • Имали са нараняване на очите
  • Използвали са дълъг период стероидни лекарства
  • Имат роговици, които са тънки в центъра
  • Имат изтъняване на зрителния нерв
  • Страдат от диабет, мигрена, високо кръвно налягане или лошо кръвообращение

Посъветвайте се с офталмолог за риска от получаване на глаукома.

Грижата за зрението удължава трудоспособността!

Профилактиката е най-сигурният начин за превенция и за запазване на трудоспособността възможно най-дълго време.

Прочетете повече за методите за ранно предупреждение и оповестяване за откриване на професионални заболявания в ЕС в експертната презентация на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Създаване на култура на благополучие: подпомагане на психичното здраве на служителите

Модерното работно място изисква повече от традиционни предимства. Благосъстоянието на служителите, особено психичното здраве, днес повече от всякога е решаващ фактор  за поддържането на процъфтяващ