Lot Consult
лот-консулт лого

Грижата за зрението удължава трудоспособността

Грижата за зрението удължава трудоспособността

Сподели публикацията

Всяка година на 12-ти март отбелязваме Международния ден за борба с очното страдание, а целта е повече информираност за заболяванията на очите, и по-конкретно – глаукомата. Тя е сред най-честите причини за ослепяване в света. Наричат я  “тихият крадец на зрение”, защото протича почти безсимптомно.

Глаукомата се предава в повечето случаи наследствено и няма пряко отношение към вида работа, която хората извършват. За по-голяма безопасност обаче е важно винаги, когато сме пред екран – монитор или телевизор, помещението да е осветено.

Внезапната загуба на зрение може да се окаже фатална за нашата трудоспособност, затова е от изключително значение провеждането на периодични профилактични прегледи. Специалистите съветват след 40-тата година прегледи при офталмолог да се правят всяка година, а при притеснителни симптоми – зачервени очи, често сълзене или главоболие – на всеки три месеца. Много често симптомите могат да бъдат подвеждащи и да се представят за конюктивит, иридоциклит или други възпалителни заболявания и глаукомата да бъде пропусната. Затова е важно при профилактичните прегледи винаги да изискваме да бъде измерено очното налягане.

Според американската асоциация на офталмолозите, някои хора имат по-висок от нормалния риск да получат глаукома. Това включва:

Хора, които са на възраст над 40 години и имат членове на семейството с глаукома:

  • имат високо очно налягане
  • Имат далекогледство или късогледство
  • Имали са нараняване на очите
  • Използвали са дълъг период стероидни лекарства
  • Имат роговици, които са тънки в центъра
  • Имат изтъняване на зрителния нерв
  • Страдат от диабет, мигрена, високо кръвно налягане или лошо кръвообращение

Посъветвайте се с офталмолог за риска от получаване на глаукома.

Грижата за зрението удължава трудоспособността!

Профилактиката е най-сигурния начин за превенция и за запазване на трудоспособността по-дълго време.

Прочетете повече за методите за ранно предупреждение и оповестяване за откриване на професионални заболявания в ЕС в експертната презентация на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

проект SAFESENSE+
Новини

Обучение за изграждане на капацитет на обучителите по проект SAFESENSE+

С пратньорите по проект SAFESENSE+ проведохме среща, на която обсъдихме предстоящото обучение за изграждане на капацитет на обучителите от партньорските организации. Дейността ще се проведе
безопасна работна среда
Новини

Как да създадете безопасна работна среда за служителите си

Безопасността на служителите е от решаващо значение за всеки бизнес. Неправилно и неясно комуникираните рискове могат да имат незабавни последствия, които надхвърлят безопасността на служителите