Lot Consult

Историята на COVID 19 (ВИДЕО)

Историята на COVID-19

Сподели публикацията

Важно е да останете вкъщи, ако се чувствате неразположени.
В случай, че имате температура, кашлица и затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ и информирайте здравните власти, ако наскоро сте имали пътувания в засегнати държави.

Източник www.frareg.com

Каква е историята на COVID 19?

През декември 2019 година в Китай бяха регистрирани много случаи на пневмония. Изследванията установиха, че тя е причинена от неизвестен досега вирус, който носи името коронавирус. В това видео ще отправим бърз поглед върху това, което в момента се знае за вируса. Имайте предвид, че вирусът е нов и това, което е известно за него до момента, може да се промени в бъдеще.

Коронавирусите са голяма група от вируси. Те се състоят от ядро от генетичен материал, заобиколено от обвивка с протеинови шипове. Това му придава вид на корона. Короната на латински се нарича „Corona“ и по този начин тези вируси получават своето име.

Има различни видове коронавируси, които причиняват респираторни и понякога стомашно-чревни симптоми. Респираторната болест може да варира от обикновена настинка до пневмония и при повечето хора симптомите са леки. Има обаче някои видове коронавируси, които могат да причинят тежко заболяване. Те включват Тежкият остър респираторен синдром Коронавирус (SARS-CoV), идентифициран за първи път в Китай през 2003 година, и Близкоизточният респираторен синдром Коронавирус (MERS-CoV), идентифициран за първи път в Саудитска Арабия през 2012 година. Новият коронавирус Covid-19 за първи път бе идентифициран в Китай в края на миналата година.

Първоначално вирусът е възникнал при група хора с пневмония, които са били свързани с пазара за морски дарове и живи животни в град Ухан. Оттогава болестта се разпространява от заболели лица до други хора, включително членове на семейството и медицински персонал. В момента са регистрирани много случаи на всички континенти и болестта се разпространява лавинообразно по целия свят.

Откъде дойде вирусът?

Известно е, че коронавирусите циркулират сред редица животни. Понякога тези вируси могат да се предадат от животни на хора. Това се нарича „преливане“ и може да се дължи на редица фактори като мутации във вируса или повишен контакт между хора и животни. Например, за Близкоизточният респираторен синдром Коронавирус се знае, че се предава от камили, а острия респираторен синдром Коронавирус – от котки-циветки. Огнището на животни на новия коронавирус Covid-19 все още не е известно.

Как се предава вирусът?

Точната динамика на начина на предаване на вируса тепърва ще се определя. Обикновено дихателните вируси се предават чрез въздушни капчици, създадени, когато заразеният човек кашля или киха или чрез нещо, което е било заразено с вируса. Хората, които са най-застрашени от инфектиране с новия коронавирус са тези, които са в близък контакт с животни или болни хора, като например работници на пазари за живи животни, членове на семейството на вече болен, както и здравните работници. {0:02:42 0:03:26}

Как се проявява болестта?

От това, което е известно до момента, може да има редица симптоми, вариращи от леки до тежки, например треска и респираторни симптоми като кашлица и задух. В по-тежки случаи се стига до пневмония, бъбречна недостатъчност и смърт. Коефициентът на смъртност все още не е известен.

Как можем да разберем дали някой е заразен?

Инфекцията може да бъде диагностицирана чрез тест, наречен PCR, или „полимеразна верижна реакция“. Тестът идентифицира вируса въз основа на неговия генетичен отпечатък. В момента няма специфични лекарства за този вирус и лечението е поддържаща грижа. Все още няма ваксина, която да предпазва от коронавируса. Лечението и ваксините са в процес на разработка.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Facebook  │ LinkedIn │ Instagram │ You Tube

Абонирайте се за нашия ежемесечен бюлетин, за да научавате актуални новини и анализи в сферата на здравето и безопасността.

Още статии

Новини

Трудова медицина: Митове и реалности

Трудовата медицина е важна и неделима част от здравеопазването и грижата за безопасността на работещите. Трудовата медицина е област, която е ключова в развитието и