Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Увеличава се броят на производствените предприятия, които искат да подобрят условията си на труд

Програмата за финансиране

Сподели публикацията

От началото на пандемията само 10 предприятия са поискали удължаване на сроковете във връзка с реализиране на проекти към Фонд „Условия на труд“

Тенденцията категорично е към подобряване на условията на труд, заяви инж. Виолета Добрева, директор на фонд „Условия на труд“ към министъра на труда и социалната политика по време на второто издание на видео рубриката „Здраве и безопасност при работа – експертите отговарят.“ Дискусията с въпроси и отговори се провежда всеки месец и е инициатива на ЛОТ-КОНСУЛТ. Единствената компания по трудова безопасност в България. Която е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел. Както и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

Провеждана под формата на безплатен уебинар, рубриката отговаря на въпроси. Предварително задавани от собственици на компании и експерти в различни бизнес сектори. Фокусът на изданието за месец юни бе да представи различните форми за финансиране. Видовете подкрепа и начините, по които тя може да бъде получена от предприятията за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

Програмата за финансиране към Фонд „Условия на труд“

Програмата за финансиране към Фонд „Условия на труд“ е единствената национална програма, която е с непрекъснат цикъл и е отворена целогодишно. Кандидатствайки по нея, предприятията могат да подобрят условията на труд на служителите си, както и техническата безопасност на работното оборудване, параметрите на работната среда (напр. микроклимат,  прах, шум, вибрации, осветеност, електробезопасност, пожаробезопасност, санитарно-битови условия и др. Процентното участие от страна на Фонда е 30%, а  максимумът на средствата, за които едно предприятие може да кандидатства, е 100 000 лв. без ДДС. Според инж. Добрева, офисите най-често кандидатстват за закупуване на климатици. Като се наблюдава все по-голяма активност от страна на производствените предприятия за иницииране на проекти и дейности, които да подобрят условията на труд. Тя подчерта, че от началото на пандемията 10 предприятия са поискали удължаване на сроковете. Във връзка с реализиране на проекти към Фонда, което е доста малък брой.

Програма „Иновации и конкурентоспособност“

Детайлите по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014–2020. Представи Ралица Рангелова, магистър по право на ЕС и мениджър проекти в ЛОТ-КОНСУЛТ. Максималният  размер на безвъзмездната финансова помощ за микро и малки предприятия е 10 000 лв., а очакваните резултати са компаниите, получили подкрепа, да продължат дейността си поне 3 месеца след приключване на проекта, както и да са запазили заетостта от равнищата преди получаване на подкрепата. Средните предприятия могат да получат до 100 000 лв. безвъзмездна финансова помощ на проект. Като програмата за кандидатстване все още се обсъжда и предстои да бъде отворена в най-скоро време.

„Здравословните и безопасни условия на труд са ангажимент на работодателя. Но са резултат от действията на всички участници в трудовия процес. Специалистите по здраве и безопасност, службите по трудова медицина, членовете от комитетите по условия на труд, както и на работещите, тъй като всеки най-добре познава риска на своето работно място и е важно да се стреми към подобряване на условията на труд“ – сподели инж. Добрева в отговор на зададените въпроси в края на рубриката.

Вижте цялото видео в официалния youtube канал на ЛОТ КОНСУЛТ

Следващото издание на видео рубриката ще се състои в средата на юли. Като темата ще бъде обявена предварително на база получените въпроси.

Още статии

седмица на здравето нбу
Новини

ЛОТ-КОНСУЛТ подкрепя “Седмица на здравето” в НБУ

В днешно време, когато здравето и благосъстоянието се превръщат във все по-ценна валута на нашия живот, инициативите, насочени към повишаване на здравната осведоменост, придобиват все
Новини

Законодателни изисквания и практически съвети за здравословни и безопасни условия на труд

В сферата на здравето и безопасността на работното място, инвестирането в предпазни мерки е от съществено значение за всеки бизнес. Като експерти в областта на