Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Хидратация и работоспособност – говорят експертите

Хидратация и работоспособност

Сподели публикацията

Как здравословната хидратация повишава трудовата работоспособност“ е темата на безплатен уебинар с участието на експерти по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ и ДЕВИН

Проучване на Съвета по естествена хидратация във Великобритания (Natural Hydration Council) проведено сред 300 общопрактикуващи лекари, установява, че 1 от всеки 5 оплаквания се дължат на умора, а за 1 на 10 от тях се смята, че е свързана с дехидратация. Последните изследвания показват, че 2% дехидратация може да повлияе на настроението, да доведе до умора и значително да намали бдителността. Специалистите твърдят, че нивото на хидратация в организма влияе върху когнитивните функции. Ако те спаднат и се задържат ниски, тогава дехидратацията може да доведе до краткосрочна памет. Както и невъзможност за правилна обработка на визуалната информация.

За много служители да останат хидратирани на работното място може да бъде трудно. Натоварените графици могат да доведат до пропускане приема на необходимото количество вода. А за някои професии видът работа или специализираното работно облекло затруднява редовния достъп до вода. Опасността от работа навън в горещо време се увеличава. Информираността за това как да работим безопасно в горещо време може да помогне за предотвратяване на наранявания от топлинен стрес или удар. Хидратацията е ключов фактор за запазване на трудоспособността ни в горещите дни. 

В летните месеци организмът ни лесно и често изпада в състояние на дефицит на течности,  и губи своя хидробаланс. – споделя д-р Герасимова, лекар по трудова медицина в ЛОТ-КОНСУЛТ. Активната дейност и високите температури водят до по-интензивно изпотяване и загуба на вода. Заедно с водата губим и малки количества минерални соли, които са важни за електролитния баланс на организма. За да сме здрави е жизненоважно да поддържаме хидробаланса в организма си  – най-важната предпоставка за нормална мозъчна дейност, активен метаболизъм, терморегулация, алкално-киселинен баланс и добра физическа кондиция.

Експерт по безопасност и здраве при работа. Тя има над 20-годишен опит и ще е лектор на уебинарa „Как здравословната хидратация повишава трудовата работоспособност“. Д-р Герасимова ще разгледа признаците на дехидратация и ще даде съвети от практиката за безопасна работа в горещо време.

Събитието е организирано от консултантa по здраве и безопасност ЛОТ-КОНСУЛТ в партньорство с ДЕВИН.

Работодателите са задължени да осигурят на работниците адекватен достъп до чиста питейна вода. Какви още са техните отговорностите и какво включва производственият микроклимат. И здравословна хидратация ще представи Нели Чалъкова, магистър управление и контрол условията на труд. Експерт по ЗБУТ при СТМ ЛОТ-КОНСУЛТ. Както и инспектор контрол на факторите на работна, битова и околна среда в орган за контрол от вид С.

Петя Манастирска, ръководител “Устойчиво развитие и качество” в Девин ЕАД ще разкаже повече за видовете води. Натурална минерална и изворна вода, както и алтернативните средства за хидратация като новото поколение хидратация: минерална вода, обогатена с витамини и микроелементи. Петя Манастирска има над 20 години опит в сферата на управление на качеството. Опазване на околната среда и безопасността, натрупан във водещи производствени компании.

Четвъртък 5-ти август, 10:00ч.

Събитието ще се проведе в zoom, а регистрираните участници ще получат допълнителни материали. Предварителни въпроси може да се задават на office@lot-consult.com

Включете се в четвъртък 5-ти август, 10:00 ч.

LIVE във Facebook и в ZOOM

Може да задавате своите въпроси като коментари в събитието или на office@lot-consult.com

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Национално проучване за здравословни и безопасни условия на труд в България

LOT–CONSULT, като част от изследователски екип, проучващ динамиката в здравословните и безопасни условия на труд, провеждаме Национално проучване сред работодателите в България за нуждите и нагласите