Lot Consult
Търсене
Close this search box.

7 съвета за безопасна работа в студено време

безопасна работа в студено време

Сподели публикацията

Студеното време предизвиква не само неудобства и усложнения, но и крие доста рискови фактори за работещите навън. Опасностите, за които е важно да внимаваме, са измръзване, изтръпване, дехидратация и хипотермия.

Вижте какви са белезите на тези увреждания, които могат да бъдат причинени от екстремните температури.

Грижата за безопасността и здравето на служителите, които работят навън при минусови температури, е сред основните приоритети на работодатели, чиито сфери на дейност налагат това. Предлагаме 7 съвета, с които може да обезпечите безопасна работата в студено време:

1. Бъдете заредени с енергия – имайте запаси от храна и вода

От изключително значение е да се уверим, че приемате достатъчно течности, защото организмът ни се дехидратира значително по-бързо в студени метеорологични условия. Дехидратацията причинява главоболие, световъртеж и умора и е важно да останем нащрек, когато работим на открито. Важно е също консумацията на достатъчно храна през деня, особено мазнини и въглехидрати. Тялото ни използва тези хранителни вещества като енергия, за да се затопли при ниски температури.

2. Бъдете добре отпочинали

Работата на открито може да бъде предизвикателство и увеличава рисковете за нашата безопасност. Необходимо е да сме сигурни, че спим достатъчно, за да сме енергични по време на работа навън, когато условията са по-опасни.

3. Планирайте почивки от студа

Точно както трябва да правим почивки от работата си през целия ден, така и тялото ни има нужда от почивки от студа. Добре е да планираме време за стопляне през деня, за да избегнем изтръпване или замръзване.

4. Останете сухи

Влажното облекло може бързо да понижи телесната температура. По-важно от всякога е да останем сухи на студа. Добре е да облечем влагозащитен основен слой дрехи, които да попиват  потта, докато работим. Външните дрехи трябва да водоустойчиви, за да предотвратим намокрянето на долните слоеве. Ако дрехите ни се намокрят, е важно веднага да ги свалим.

5. Облечете се според условията

Обличането на няколко слоеве друхи е от ключово значение, защото така не само се топлим, но и имаме възможност да се приспособим към променящите се температури. Правилните ръкавици, чорапи и обувки са от съществено значение. Добре е да изберем шапки и шалове, които поддържат главата и ушите ни топли, както и за да затоплят врата и въздуха, който дишаме.

6. Съхранявайте в автомобила си комплект за безопасност при студено време

Ако работата ни изисква пътуване (особено между населени места), е важно да не забравяме да вземем комплект за безопасност при студено време. Той трябва да съдържа аварийни одеяла, свещи и кибрит. Знаете ли, че свещ, горяща в превозно средство, може да осигури достатъчно топлина, за да предпази от хипотермия за определен период от време?

7. Планирайте работата си и поддържайте контакт с колеги или приятели

Ако не е изключително спешно, препоръчително е да избягваме пътуване в рисково студено време особено, когато Националния институт по метеорология и хидрология е издал препоръки (жълт или червен код). Ако все пак не можем да го отложим, преди да тръгнем е важно да информираме колега или приятел за планирания маршрут и очаквания час на пристигане. Телефонът ни е важно да е зареден и да е непрекъснато в нас.

Преди да започнем работния се ден на открито при студени метеорологични условия, трябва да се уверим, че сме добре подготвени. Важно е да познаваме опасностите от излагане на ниски температури и да следваме съветите на експертите по здраве и безопасност.

Ако все пак сме на път и попаднем в опасност, ето някои полезни съвета:

Превозното средство да е видимо за спасителите. Завържете ярко оцветена кърпа към антената, повдигнете капака (ако не вали сняг) и включете вътрешните светлини (когато двигателят работи).

Преместете всичко необходимо от багажника в зоната за пътници. Останете с автомобила си, освен ако безопасността не е на повече от 100 метра.

Поддържайте тялото си топло. Увийте цялото си тяло, включително главата си, в допълнително облекло, одеяла или вестници. Сгушете се с други хора, ако можете.

Останете будни и останете в движение. Ще бъдете по-малко уязвими към здравословни проблеми, свързани със студа. Докато седите, продължавайте да движите ръцете и краката си, за да подобрите кръвообращението и да останете по-топли.

Пуснете двигателя (и нагревателя) за около 10 минути, като леко отворите единия прозорец, за да влезе въздух. Уверете се, че снегът не блокира ауспуха – това ще намали риска от отравяне с въглероден окис (CO).

Компании, чиято дейност изисква работа на открито е важно да се консултират с експерт по здраве и безопасност, за да бъде разработен график за работа (препоръчително на смени), да бъдат отчетени рисковете (температура на въздуха, относителна влажност на въздуха и скорост на движение на въздуха) и да бъдат предоставени препоръки за планирането на работните почивки и прекратяването на извънредната работа.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

ОБУЧИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПО ПРОЕКТ THE BIGGER PICTURE TOOLS

Вторият продукт, обучителен инструментариум, по проект „The Bigger Picture Tools“ е готов. Партньорите по проекта – Българо-Турска търговско-индустриална камара (България), Prometeo (Италия), LOT CONSULT (България) и
Работник в на строеж в горещо време
Новини

Подготвени ли сме за жегата: как да се предпазим от опасността на горещите вълни?

Експерти по безопасни условия на труд алармират за значението от предприемането на мерки срещу топлинен стрес. Светът е изправен пред все по-интензивно горещо време, което