Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Как работим от морето ? – въпроси и отговори Facebook LIVE

Как работим от морето

Сподели публикацията

Последната една година в условията на пандемията даде силен тласък на работата от разстояние. Това е структурна промяна, която ще се запази и в бъдеще. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа установява, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година.

Работата от разстояние или все по-популярното определение „хоум офис“ ще бъде все по-предпочитан модел от различни по големина и сфера на дейност компании. Според  д-р Мария Титопулу, зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ повечето работодатели в България още в началото на извънредното положение са се адаптирали към работа от разстояние. Необходимо е да се съобразяват с препоръките на законодателството – да се предприемат съответните организационни и технически мерки.

От работодателя зависи адаптирането на вътрешнофирмените документи, за да отговарят на действителността, т.е. да се направят промени в правилника за вътрешния трудов ред, в длъжностната характеристика на работника, в неговия трудов договор, да се оцени рискът на новото му работно място и да се предприемат всички мерки, така че да бъде запазена неговата безопасност и здраве.

За да отговори на всички актуални въпроси, особено в летния сезон екипът на ЛОТ-КОНСУЛТ организира събитие LIVE във Facebook в партньорство с консултантска къща „Велинов и партньори“.

На въпросите отговарят:

д-р Радостина Герасимова – лекар по трудова медицина, експерт и лектор по безопасност и здраве при работа с над 20-годишен опит. Член на екипа на ЛОТ-КОНСУЛТ от 2001 г. Професионалните й интереси са в сферата на оценката на риска, колективните и лични предпазни средства, ергономия на работните места, превенция на трудови злополуки.

Надя Чукова – юрист, с професионален опит и експертиза в сферата на трудовото право, член на екипа на Консултантска къща „Велинов и партньори” от 2014 г.

адв. Асен Велинов – Адвокат и старши партньор в Консултантска къща „Велинов и партньори”.

  • Какви са конкретните стъпки за въвеждане на дистанционна работа?
  • Какво е необходимо за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа от разстояние?
  • Как и какъв контрол може да осъществява работодателят при работа от разстояние?

Все повече компании предпочитат да преминат в режим на работа от разстояние „хоум офис“ а сега през лятото – работа от морето. Това води до необходимостта от обръщане на специално внимание на условията, в които служителите работят от вкъщи и поражда много въпроси за трудовото законодателство в България. За съжаление все още нормативно не са уредени процедурите в случай, че служителят иска освен от дома си, понякога да работи от вилата си или от морето.

Очаквайте второто издание на уебинара през септември!

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Национално проучване за здравословни и безопасни условия на труд в България

LOT–CONSULT, като част от изследователски екип, проучващ динамиката в здравословните и безопасни условия на труд, провеждаме Национално проучване сред работодателите в България за нуждите и нагласите