Lot Consult
Търсене
Close this search box.

ЛОТ-КОНСУЛТ с награда за Employer Branding Network

ЛОТ-КОНСУЛТ с награда

Сподели публикацията

ЛОТ-КОНСУЛТ беше отличена с награда с второ място в категория Employer Branding Network на Годишни награди Employer Branding Awards 2021.

Конкурсът се организира от b2bmedia за четвърта поредна година и отличава бизнеси и личности за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд! Акцент за 2020г. бяха иновативни проекти и практики за грижа за служителите в условията  на пандемията с COVID-19.

ЛОТ-КОНСУЛТ изготви специални мерки, с които направи оценка на риска на работното място в „хоум офис“ режим на над 300 служители на свои клиенти. Това е свързано и с измерване на параметрите на работната среда – микроклимат, осветеност, шум, електробезопасност. Експерти от ЛОТ-КОНСУЛТ посетиха домовете на служителите на клиентите, съобразявайки се с всички продивоепидемиологични мерки. Проектът имаше за цел да реорганизира процедурите по оценка на безопасността, така че служителите на компаниите да бъдат максимално защитени, но и работодателите да бъдат спокойни, че са спазили всички изисквания.

Кампанията постигна и значителен медиен отзвук задавайки въпроса „Кой ще отстрани нередностите, ако такива бъдат установени и ако условията на труд не отговарят на българското законодателство?“

През  последните седмици ние сме в непрекъснат процес на оценка на риска за здравето и безопасността за работа от разстояние – разказва инж. Димитър Коларов, Управител на ЛОТ-КОНСУЛТ – Сблъскваме се с казуси, които изобщо не са засегнати в действащите нормативни актове и затова сме категорични, че е необходимо бърза актуализация в Кодекса на труда. Например,  ако електроинсталацията в хоум офиса не е изправна и има опасност от злополука от електрически ток или пожар, за чия сметка следва да се извърши ремонта – за сметка на собственика на жилището или на Работодателя, тъй като той отговаря за безопасността на служителя при изпълнение на възложената работа.“

Съгласно законодателството работодателя следва да  проверява: дали се поддържа пода чист в помещението, в което работи служителя, отговаря ли работното му място на наредбата за безопасност при работа с видеодисплей, разполага ли с работна маса, бюро, използва ли стабилен и ергономичен стол, има ли осигурено достатъчно пространство за безопасно изпълнение на другите задължение, каква е осветеността на хоум офиса и т.н. Това задължение е трудно за изпълнение поради обстоятелството, че проверките са в домовете на служителите, но при неизпълнение работодателя носи административно наказателна отговорност.  

Проблем е и изпълнението на Наредбата за микроклимата, съгласно която микроклимат се измерва два пъти в годината – през топъл и студен период. В протоколите е важно да бъде оценено как се отоплява помещението и дали има шум, който да пречи на вниманието, на концентрацията или нужната комуникация на служителя, за да върши ефективно своята работа.

Проектът на ЛОТ-КОНСУЛТ обърна внимание и на въпроса каква е практиката, в случай, че след посещение на служител от Органа за контрол за извършване на измервания в дома на работещия в къщи се зарази с КОВИД-19? А това може да се случи и с контролен орган на Инспекцията по труда! Необходимо ли е тези длъжностни лица преди посещението да  имат направен PCR текст с отрицателен резултат от предишния ден?

В резултат на проведената кампания за оценка на риска в режим „хоум офис“ се ЛОТ-КОНСУЛТ помогна на своите клиенти да повишат доверието в себе си като надежден и загрижен работодател, като в същото време даде сигурност на служителите, че тяхното здраве и безопасност са от първостепенна важност за компаниите, за които работят.

“Проявената грижа от страна на работодателите за безопасността и здравето на служителите ни показа високата култура и осъзнатост в момент, в който липсва нормативна рамка и разпоредби за казуси, които са ежедневна практика. А ние, като трета независима и експертна страна, показахме действия и решителност в критичния Ковид-19 момент.” – сподели зам. управителя на компанията д-р Мария Титопулу.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

ОБУЧИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПО ПРОЕКТ THE BIGGER PICTURE TOOLS

Вторият продукт, обучителен инструментариум, по проект „The Bigger Picture Tools“ е готов. Партньорите по проекта – Българо-Турска търговско-индустриална камара (България), Prometeo (Италия), LOT CONSULT (България) и
Работник в на строеж в горещо време
Новини

Подготвени ли сме за жегата: как да се предпазим от опасността на горещите вълни?

Експерти по безопасни условия на труд алармират за значението от предприемането на мерки срещу топлинен стрес. Светът е изправен пред все по-интензивно горещо време, което