Lot Consult
лот-консулт лого

През 2021 г. очакваме актуализация на новия, пост-Ковид трудов ред, който да отговаря на реалността в Европа

пост-Ковид трудов ред

Сподели публикацията

2020 г. открои значимостта на експертите по здраве и безопасност и тяхната роля в бизнеса. Работодателите оцениха необходимостта от консултация с качествен експерт, който да оцени риска и да обезпечи сигурността на служителите, а не само да подготвя необходимите документи, изисквани от Инспекцията по труда. ЛОТ-КОНСУЛТ е първата българска частна фирма, която е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят. Профилирана в сферата на трудовата безопасност вече 27 години, компанията има ясен поглед върху условията на труд в България и в света, както и специфичните нормативни актове. Мария Титопулу, доктор по социална медицина и зам. управител на компанията, бе сред най-търсените експерти за коментар по темите за безопасни условия на труд през тази година на извънредни пандемични обстоятелства.

д-р Мария Титопулу

Успя ли пандемията да привлече фокуса на работодателите към безопасността по време на работа?

Пандемията успя да привлече фокуса на всички ни към здравето и по-специално към общественото здраве. Обществото ни, в т.ч. работодателите и респективно бизнеса, не беше подготвено да се изправи пред такъв значим проблем (здравен, социален, икономически и пр.), какъвто се оказа Covid-19. Ако допреди пандемията, често познати в България и чужбина ни разпитваха в какво точно се състои нашата работа, то сега мога да призная, че отдавна не съм чувала този въпрос.

Хората разбраха, често сблъсквайки се и челно с проблема, че здравето и безопасността на работещите хора е приоритет и то не само за тях самите, а и за техните семейства, близки, приятели.

Кои бяха положителните посоки, които откри бизнеса през тази трудна година?

Като положителна посока бих откроила разбирането, че светът вече не е същият и че ще трябва да се променим и адаптираме, за да продължим да съществуваме и да сме успешни. И това касае не само бизнеса, но и образованието, туризма, здравеопазването, медиите, политиката – на практика няма сфера, която да не е засегната.

Бизнесът преоцени ефективността на процесите, тяхната непрекъсваемост и последвалата я дигитализация. Ще спомена и важността на информационната сигурност на компаниите и опазването на личните данни на работещите в новата обстановка, на осъзнатостта на мениджърите и ангажираността на хората и екипите. Продължи налагането на интелигентния начин на работа (smart-working). По тази тема нашия партньор от ФРАРЕГ, Италия инж. Стефан Барбоса говори през април по време на международния уебинар, който организирахме. Тогава коментирахме, че реално компаниите до този момент най-често просто работеха от разстояние, но това в никакъв случай не ги правеше „smart“.

През 2020 г. бизнесът се научи да спазва правилата на здравните власти за хигиена и социална дистанция и да общува по нов начин с доставчици, партньори и контрагенти. Оценихме колко са важни традиционните форми на комуникация и това, че трябва да запазим не само физическото, но и психичното си здраве в тази извънредна епидемиологична обстановка.

Все повече се убеждаваме, че “вече нищо няма да бъде същото”, но дали това важи и за българския работодател?

Мисля, че да. Българският работодател по същество не се отличава от този, в която и да е друга европейска държава, а вече на всички ни стана ясно, че Брюксел диктува новия, да се надяваме постпандемичен ред. Разликата е в това, че сме най-бедната държава в Европа и че вероятно политиците ни могат да направят много повече, за да помогнат на бизнеса и хората да оцелеят. Искрено се надявам през окото на пандемията българският работодател да е видял слабите си процеси, за да ги подобри, да е идентифицирал областите, дейностите, пазарите, които му носят най-голям ефект, да е осъзнал, че здравето на служителите му е и негова тема и отговорност и това не просто случайно е написано в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Споменавайки закона, искам да отбележа и нарасналата значимост (най-често практическа) на фактора превенция и на ранното диагностициране на заболяванията на работещите.

По отношение на „новата реалност“ считам, че възприетите технически и организационни мерки в компаниите ще се запазят и за в бъдеще.

Социалното дистанциране ще бъде предизвикателство и в работния ни, и в социалния ни живот и това ще доведе до реорганизация на работата на много обществени сектори (образование, търговия, транспорт и др.).

Надявам се хигиената да остане все така от първостепенна важност за хората и да не срещаме мръсни тоалетни помещения, без сапун или топла вода.

Разбира се, не мога да не засегна и проблема за адекватността и активността на българският нормотворец, оставяйки изводите за читателите. Вече сме в самия край на 2020г., цели 10 (!) месеца след обявяване на извънредното епидемиологично положение в страната, а едва сега се планира свикване на извънредно заседание на Тристранният съвет относно проект за промени в Кодекса на труда, който гласи: „В проекта са заложени и нови правила за дистанционна работа по време на пандемията…“

Кой е най-важния урок, който научихте от 2020?

2020 ни даде безценни уроци, които смятаме да запазим. На първо място истински оценихме силата си като екип – отбор от професионалисти, неповторими и уникални личности и експерти на ЛОТ! Осъзнахме колко сме единни, колко важни сме си един на друг и колко много обичаме работа си.

2020 ни научи на проактивност, съпричастност и гъвкавост, на това да работим ефективно и в стресови ситуации, да сме подготвени и да имаме самочувствието, което заслужаваме.

2020 ни научи на критичен анализ, на взаимност, на споделяне на експертния си опит и знания, на откритост, на отговорност да стоим уверено и здраво до контрагентите си като стабилен консултант по здраве и безопасност при работа в момент, в който липсват т.нар. по-горе „нови правила“ за работа, а новата реалност изисква конкретни действия и решаване на казуси, с които да опазим живота и здравето на работещите. Организирахме много безплатни събития и уебинари, показахме лицата си, партньорите си, проектите си в България и чужбина. Участвахме в редица информационни кампании с авторски видео клипове, постери и публикации в медиите и социалните ни канали. С тези си действия станахме „видими“ за обществото, тъй като до момента бяхме разпознаваеми само в професионалните среди и така спечелихме много нови приятели и съмишленици.

Научихме, че давайки и споделяйки, всъщност печелим много повече – взаимност, доверие, уважение!

А в личен план?

Чувствам се късметлийка, че семейството, приятелите и колегите ми са живи и здрави. 2020 ще я помня с няколко запознанства, които вярвам, че завинаги ще останат близки приятелства. Предизвикателство за мен е и това, че тримата ми прекрасни сина през тази година като че ли неусетно пораснаха и се превърнаха в достойни и отговорни млади хора.

Какъв отпечатък остави 2020 и какви са тенденциите в условията на безопасните условия на труд, които ще бележат идващата 2021?

Надявам се, че ваксината ще ограничи разпространението на заболеваемостта и че то няма да е оставило траен негативен отпечатък и последствия в психичното здраве на българите. През новата година с нетърпение очакваме актуализация на новия, пост-Ковид трудов ред, който да отговаря на реалността в Европа в 21 век и който да е в помощ, а не в тежест на работодателите и техните служители.

Например очакваме нововъведенията да ограничат хартиената документация в ЗБУТ и да повишат културата по безопасност в обществото.

Колко прекрасно би било единното електронно здравно досие да стане факт и да се осигури непрекъсваемост на връзката и информацията, предавана между личните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите!

В микроикономически аспект очаквам дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на анализ и усъвършенстване. Истинско предизвикателство ще е новата реалност и форми на работа (между другото тях ги анализираме още от 2013-2014г.) да бъдат облечени в законова форма, т.е. практиката да е в синхрон със закона.

Работодателите следва все по-активно да полагат грижи за застрашените групи работещи с цел запазване на тяхната работоспособност; същото се отнася и за работещите дистанционно.

Все повече практиката ще налага дигитализация на работното място, ефективно обучение, вкл. и за справяне със стреса, придобиване на специфични компетенции и умения, безхартиени дейности, установяване на баланс между професионалния и личния живот.

Вероятно никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021г., през която трябва да намерим сили и оптимизъм и да продължим да се справяме с новата ситуация, поддържайки духа и здравето си на добро ниво.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

проект SAFESENSE+
Новини

Обучение за изграждане на капацитет на обучителите по проект SAFESENSE+

С пратньорите по проект SAFESENSE+ проведохме среща, на която обсъдихме предстоящото обучение за изграждане на капацитет на обучителите от партньорските организации. Дейността ще се проведе
безопасна работна среда
Новини

Как да създадете безопасна работна среда за служителите си

Безопасността на служителите е от решаващо значение за всеки бизнес. Неправилно и неясно комуникираните рискове могат да имат незабавни последствия, които надхвърлят безопасността на служителите