Lot Consult
Търсене
Close this search box.

През 2021 г. очакваме актуализация на новия, пост-Ковид трудов ред, който да отговаря на реалността в Европа

пост-Ковид трудов ред

Сподели публикацията

2020 г. открои значимостта на експертите по здраве и безопасност и тяхната роля в бизнеса. Работодателите оцениха необходимостта от консултация с качествен експерт, който да оцени риска и да обезпечи сигурността на служителите, а не само да подготвя необходимите документи, изисквани от Инспекцията по труда. ЛОТ-КОНСУЛТ е първата българска частна фирма, която е консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят. Профилирана в сферата на трудовата безопасност вече 27 години, компанията има ясен поглед върху условията на труд в България и в света, както и специфичните нормативни актове. Мария Титопулу, доктор по социална медицина и зам. управител на компанията, бе сред най-търсените експерти за коментар по темите за безопасни условия на труд през тази година на извънредни пандемични обстоятелства.

д-р Мария Титопулу

Успя ли пандемията да привлече фокуса на работодателите към безопасността по време на работа?

Пандемията успя да привлече фокуса на всички ни към здравето и по-специално към общественото здраве. Обществото ни, в т.ч. работодателите и респективно бизнеса, не беше подготвено да се изправи пред такъв значим проблем (здравен, социален, икономически и пр.), какъвто се оказа Covid-19. Ако допреди пандемията, често познати в България и чужбина ни разпитваха в какво точно се състои нашата работа, то сега мога да призная, че отдавна не съм чувала този въпрос.

Хората разбраха, често сблъсквайки се и челно с проблема, че здравето и безопасността на работещите хора е приоритет и то не само за тях самите, а и за техните семейства, близки, приятели.

Кои бяха положителните посоки, които откри бизнеса през тази трудна година?

Като положителна посока бих откроила разбирането, че светът вече не е същият и че ще трябва да се променим и адаптираме, за да продължим да съществуваме и да сме успешни. И това касае не само бизнеса, но и образованието, туризма, здравеопазването, медиите, политиката – на практика няма сфера, която да не е засегната.

Бизнесът преоцени ефективността на процесите, тяхната непрекъсваемост и последвалата я дигитализация. Ще спомена и важността на информационната сигурност на компаниите и опазването на личните данни на работещите в новата обстановка, на осъзнатостта на мениджърите и ангажираността на хората и екипите. Продължи налагането на интелигентния начин на работа (smart-working). По тази тема нашия партньор от ФРАРЕГ, Италия инж. Стефан Барбоса говори през април по време на международния уебинар, който организирахме. Тогава коментирахме, че реално компаниите до този момент най-често просто работеха от разстояние, но това в никакъв случай не ги правеше „smart“.

През 2020 г. бизнесът се научи да спазва правилата на здравните власти за хигиена и социална дистанция и да общува по нов начин с доставчици, партньори и контрагенти. Оценихме колко са важни традиционните форми на комуникация и това, че трябва да запазим не само физическото, но и психичното си здраве в тази извънредна епидемиологична обстановка.

Все повече се убеждаваме, че “вече нищо няма да бъде същото”, но дали това важи и за българския работодател?

Мисля, че да. Българският работодател по същество не се отличава от този, в която и да е друга европейска държава, а вече на всички ни стана ясно, че Брюксел диктува новия, да се надяваме постпандемичен ред. Разликата е в това, че сме най-бедната държава в Европа и че вероятно политиците ни могат да направят много повече, за да помогнат на бизнеса и хората да оцелеят. Искрено се надявам през окото на пандемията българският работодател да е видял слабите си процеси, за да ги подобри, да е идентифицирал областите, дейностите, пазарите, които му носят най-голям ефект, да е осъзнал, че здравето на служителите му е и негова тема и отговорност и това не просто случайно е написано в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Споменавайки закона, искам да отбележа и нарасналата значимост (най-често практическа) на фактора превенция и на ранното диагностициране на заболяванията на работещите.

По отношение на „новата реалност“ считам, че възприетите технически и организационни мерки в компаниите ще се запазят и за в бъдеще.

Социалното дистанциране ще бъде предизвикателство и в работния ни, и в социалния ни живот и това ще доведе до реорганизация на работата на много обществени сектори (образование, търговия, транспорт и др.).

Надявам се хигиената да остане все така от първостепенна важност за хората и да не срещаме мръсни тоалетни помещения, без сапун или топла вода.

Разбира се, не мога да не засегна и проблема за адекватността и активността на българският нормотворец, оставяйки изводите за читателите. Вече сме в самия край на 2020г., цели 10 (!) месеца след обявяване на извънредното епидемиологично положение в страната, а едва сега се планира свикване на извънредно заседание на Тристранният съвет относно проект за промени в Кодекса на труда, който гласи: „В проекта са заложени и нови правила за дистанционна работа по време на пандемията…“

Кой е най-важния урок, който научихте от 2020?

2020 ни даде безценни уроци, които смятаме да запазим. На първо място истински оценихме силата си като екип – отбор от професионалисти, неповторими и уникални личности и експерти на ЛОТ! Осъзнахме колко сме единни, колко важни сме си един на друг и колко много обичаме работа си.

2020 ни научи на проактивност, съпричастност и гъвкавост, на това да работим ефективно и в стресови ситуации, да сме подготвени и да имаме самочувствието, което заслужаваме.

2020 ни научи на критичен анализ, на взаимност, на споделяне на експертния си опит и знания, на откритост, на отговорност да стоим уверено и здраво до контрагентите си като стабилен консултант по здраве и безопасност при работа в момент, в който липсват т.нар. по-горе „нови правила“ за работа, а новата реалност изисква конкретни действия и решаване на казуси, с които да опазим живота и здравето на работещите. Организирахме много безплатни събития и уебинари, показахме лицата си, партньорите си, проектите си в България и чужбина. Участвахме в редица информационни кампании с авторски видео клипове, постери и публикации в медиите и социалните ни канали. С тези си действия станахме „видими“ за обществото, тъй като до момента бяхме разпознаваеми само в професионалните среди и така спечелихме много нови приятели и съмишленици.

Научихме, че давайки и споделяйки, всъщност печелим много повече – взаимност, доверие, уважение!

А в личен план?

Чувствам се късметлийка, че семейството, приятелите и колегите ми са живи и здрави. 2020 ще я помня с няколко запознанства, които вярвам, че завинаги ще останат близки приятелства. Предизвикателство за мен е и това, че тримата ми прекрасни сина през тази година като че ли неусетно пораснаха и се превърнаха в достойни и отговорни млади хора.

Какъв отпечатък остави 2020 и какви са тенденциите в условията на безопасните условия на труд, които ще бележат идващата 2021?

Надявам се, че ваксината ще ограничи разпространението на заболеваемостта и че то няма да е оставило траен негативен отпечатък и последствия в психичното здраве на българите. През новата година с нетърпение очакваме актуализация на новия, пост-Ковид трудов ред, който да отговаря на реалността в Европа в 21 век и който да е в помощ, а не в тежест на работодателите и техните служители.

Например очакваме нововъведенията да ограничат хартиената документация в ЗБУТ и да повишат културата по безопасност в обществото.

Колко прекрасно би било единното електронно здравно досие да стане факт и да се осигури непрекъсваемост на връзката и информацията, предавана между личните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите!

В микроикономически аспект очаквам дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на анализ и усъвършенстване. Истинско предизвикателство ще е новата реалност и форми на работа (между другото тях ги анализираме още от 2013-2014г.) да бъдат облечени в законова форма, т.е. практиката да е в синхрон със закона.

Работодателите следва все по-активно да полагат грижи за застрашените групи работещи с цел запазване на тяхната работоспособност; същото се отнася и за работещите дистанционно.

Все повече практиката ще налага дигитализация на работното място, ефективно обучение, вкл. и за справяне със стреса, придобиване на специфични компетенции и умения, безхартиени дейности, установяване на баланс между професионалния и личния живот.

Вероятно никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021г., през която трябва да намерим сили и оптимизъм и да продължим да се справяме с новата ситуация, поддържайки духа и здравето си на добро ниво.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Създаване на култура на благополучие: подпомагане на психичното здраве на служителите

Модерното работно място изисква повече от традиционни предимства. Благосъстоянието на служителите, особено психичното здраве, днес повече от всякога е решаващ фактор  за поддържането на процъфтяващ