Lot Consult

XXII Световен конгрес по безопасност и здраве при работа

XXII Световен конгрес

Сподели публикацията

ЛОТ-КОНСУЛТ е единственият български участник

в XXII Световен конгрес по безопасност и здраве при работа, който се проведе от 20 до 23 септември.

Компанията се представя с три постера и научни публикации на темите: Възможности на подобрение в сферата на безопасността и здравето при работа в България“, „Нови форми на заетост в Югоизточна Европа“ и „Техники за профилактика, помагащи за намаляване на случаите на трудови инциденти“. Докладите бяха подадени преди настъпването на пандемията с COVID-19, а днес – една година по-късно те звучат още по-актуално.

Това е четвърто поредно участие за експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ след успешните представяния в Истанбул 2011, Франкфурт 2014 и Сингапур 2017. С активното си участие ние показваме, че чрез нашата проактивност, ангажираност и отдаденост в професията, България е представена на ниво в най-важния и престижен форум в  областта, заедно със световните лидери по безопасност и здраве при работа. Чрез ефективните и работещи практики, които споделяме, ние помагаме на работодателите да запазят и надградят своята корпоративна култура по безопасност, да запазят здравето на служителите си и да подобрят тяхното благосъстояние и работоспособност.

През 1955 г. Международната организация на труда и Международната асоциация за социално осигуряване създават Световния конгрес по безопасност и здраве при работа като глобален форум за подобряване защитата на здравето на работниците. Оттогава Конгресът отваря врати за света на  три години, като всеки път домакин е различна държава от различен континент. През октомври 2021г. Конгресът бе планирано да се проведе в Торонто, Канада, но бе отложен, поради пандемичната ситуация в света.

Така тази година вече е факт и първото дигитално издание на събитието. Вече 66 години Световният конгрес по безопасност и здраве при работа е най-голямото събитие в света на международната общност по безопасност и здраве при работа и привлича хиляди делегати от цял свят. Официалните езици на конгреса са английски, френски, немски и испански.

Сред заключенията, които експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ посочват в един от докладите, е наблюдаваната тенденция във всички сектори, в различни комбинации и с различен интензитет на три явления: устойчивост, иновации и растеж.

Според проучване на ЕС в шест югоизточни държави проведено през 2018 г. – новите технологии и дигитализацията имат потенциала да предложат по-добра поверителност и условия на труд и по-добър баланс между тях. Те могат да подобрят производителността и да доведат до по-добри работни места, ако са основани на политики за устойчивост, иновации и растеж.

Сред новите форми на заетост са:

  1. Споделяне на служители;
  2. Споделяне на работа;
  3. Непостоянна работа;
  4. Работа от разстояние чрез информационни и комуникационни технологии;
  5. Работа, базирана на ваучери;
  6. Работа за набор от клиенти (портфолио), при който самоосигуряващото се лице работи за редица клиенти;
  7. Кооперативна заетост, при която сътрудничат на свободна практика, самостоятелно заети лица или микропредприятия.

В единия от докладите българските експерти по безопасна работа представиха становището, че трудовите злополуки могат да бъдат управлявани и предотвратени при използването на иновативни техники за мотивация на служителите, повишаване на отговорността за подбора, квалификацията и мотивацията на персонала и въвеждане на съвременни технологии, оборудване включително и изкуствен интелект.

Последиците от трудовите злополуки в резултат на неефективната организация на работното време са организационни, икономически, социални, екологични и ергономични. Професионалните консултанти по безопасност и здраве при работа могат да създадат конкретни препоръки за всяка една организация и предприятие. 𝐗𝐗𝐈𝐈 Световен конгрес по безопасност и здраве при работа представи изключително интересна и интензивна програма със споделен безценен опит от целия свят.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Трудова медицина: Митове и реалности

Трудовата медицина е важна и неделима част от здравеопазването и грижата за безопасността на работещите. Трудовата медицина е област, която е ключова в развитието и