Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Кампания с кауза във време на пандемия

Кампания с кауза във време на пандемия

Сподели публикацията

ЛОТ-КОНСУЛТ бе отличена с приз за „Кампания с кауза във време на пандемия“ в Годишните награди на b2bmedia 2021 г. Инж. Димитър Коларов, управител и д-р Мария Титопулу, зам. управител на компанията споделиха:

„Тази награда е за хората, с които вървим по професионалния ни път като експерти и иноватори: нашите партньори, клиенти, приятели и разбира се – невероятният екип на ЛОТ-КОНСУЛТ! Признателни сме за доверието през всички тези 28 години, в които съществуваме и се развиваме стабилно и успешно! Благодарим за отговорността, уроците и предизвикателствата, които ни поднесоха пандемичните обстоятелства в последните 18 месеца! Сега, повече от всеки друг път, темата за безопасността и здравето на хората, в т.ч. на работещите е толкова важна и значима за обществото, а ролята на специалистите по безопасност и трудова медицина – ключова за устойчивостта на организациите и непрекъсваемостта на бизнеса. B2B медия, благодарности за отличието! И накрая, работете безопасно и бъдете здрави!“

В трудната ситуация през 2020 г. породена от пандемията с КОВИД-19, ЛОТ-КОНСУЛТ положи много  усилия да подобри информираността за значението на безопасността и здравето по време на трудовия процес. Кампанията стартира с уебинари и видео консултации за споделяне на международен опит и практики за запазване здравето на служителите. Поддържането на здравословни условия на труд в различните по мащаб компании от разнообразни бизнес сектори се превърна в основен приоритет на експертите по безопасност.

Серия медийни участия на зам. управителя на компанията д-р Мария Титопулу насочиха обществения интерес към стандартите за безопасна работа. Тя бе първият експерт по здраве и безопасност поканен за дискусия в предаването РЕФЕРЕНДУМ по БНТ да коментира темата за безопасните условия на труд по време на пандемия. Информационната кампания продължи с видео събития и медийни участия за спецификата на работа от разстояние – „хоум офис“.

Кампания с кауза

Информационната кампания продължи с видео събития и медийни участия за спецификата на работа от разстояние – „хоум офис“.

Експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ повдигнаха въпроса „Защитен ли е обаче работодателят, когато служителите преминат в режим на „хоум офис“?“

„Остава неясно кое точно е работното място на служителя – заяви д-р Мария Титопулу в ефира на БНР – Не можем да измерим дали работникът спазва разписанията, които са в съответствие с все още действащата наредба за работното време, почивките и отпуските. Знаем, че всеки работник работи с един физиологичен режим на труд и почивка, но дали този режим отговаря на действителността, дали не е само на хартия? Проблем е, ако се открие при тези замервания несъответствие, примерно незанулен контакт, за чия сметка е отстраняването на това несъответствие? Ако стане трудов инцидент, каква е тънката разлика между това дали той е трудов, или битов?“

Кампания с кауза във време на пандемия награда

През октомври 2020 г. експертите по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ изготвиха специални мерки и започнаха оценка на риска на работното място в „хоум офис“ режим. Това е свързано и с измерване на параметрите на работната среда – микроклимат, осветеност, шум, електробезопасност. Процесът включва посещение на домовете на служителите, съобразявайки се с всички продивоепидемиологични мерки. Кампанията цели да реорганизира процедурите по оценка на безопасността, така че служителите на компаниите да бъдат максимално защитени, но и работодателите да бъдат спокойни, че са спазили всички изисквания.

Инициативите в социалната кампания на ЛОТ-КОНСУЛТ се стремят да информират максимално работодателите за безопасността и здравето на служителите, с което да бъде повишена културата и осъзнатостта в момент, в който липсва нормативна рамка и разпоредби за казуси, които са ежедневна практика.

„Работата в последната една година нарасна много, отговорностите също. Тъй като в Кодекса на труда има един-единствен член (107), който регламентира работата от разстояние и надомната работа и няма нищо по-конкретно, на което да можем да се опрем, за да си свършим съвестно задълженията. Работодателят отговаря за безопасността и здравето на своите служители, дори и тогава, когато те работят от разстояние. Така че той трябва да направи замервания на факторите на работната среда,  а това най-често включва: електробезопасност, микроклимат, шум и осветеност. Трябва да оцени риска при работа и да даде своите предписания и препоръки.“ – категорична е д-р Титопулу.

Пандемията от COVID-19 показа колко решаващи са здравословните и безопасни условия на труд (ЗБУТ) за опазването на здравето на работниците, за функционирането на нашето общество и за непрекъснатостта на икономическите и социални дейности от изключителна важност.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

ОБУЧИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПО ПРОЕКТ THE BIGGER PICTURE TOOLS

Вторият продукт, обучителен инструментариум, по проект „The Bigger Picture Tools“ е готов. Партньорите по проекта – Българо-Турска търговско-индустриална камара (България), Prometeo (Италия), LOT CONSULT (България) и
Работник в на строеж в горещо време
Новини

Подготвени ли сме за жегата: как да се предпазим от опасността на горещите вълни?

Експерти по безопасни условия на труд алармират за значението от предприемането на мерки срещу топлинен стрес. Светът е изправен пред все по-интензивно горещо време, което