Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Безплатна телефонна линия за консултации на работодатели за осигуряване на безопасността на служителите за ограничаване на заразата с COVID-19

осигуряване на безопасността на служителите

Сподели публикацията

Нормативната база в България не е подготвена да реагира в условията на световна пандемия – споделят специалисти

В извънредната ситуация за ограничаване на заразата с COVID-19 много са професиите, които остават на работните си места, компании продължават да функционират. Всички сме изправени пред предизвикателството да вършим работата си качествено и със социалната отговорност за здравето на цялото общество. Ето защо екипът на ЛОТ КОНСУЛТ пусна безплатна телефонна линия за консултации на работодатели за осигуряване на безопасността на служителите за ограничаване на заразата с COVID-19.

Oсигуряване на безопасността на служителите

В заповедта на министъра на здравеопазването има точка, касаеща точно отношенията и мерките, които трябва да предприемат работодателите, за да защитят своите работници и служители. Сред тях са филтър на входа на предприятието, мерки по реорганизация, по редуциране на състава, който работи на даденото място. Компаниите и предприятията веднага започнаха да се съобразяват с тези мерки, така че да сведат до минимум риска някой на работното си място или идвайки на работа да бъде заразен. През изминалата седмица сме свидетели на положителна активност. Много компании  организираха работния си процес така, че да го извършват дистанционно от вкъщи. Както и да предприемат най-адекватните действия спрямо професиите и областта, в която работят.

Докторът по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията Мария Титопулу споделя наблюдения си, че веднага след обявяване на извънредното положение са активирани проверки в големите предприятия. „Вместо да им се дадат указания, методическа или някакъв друг вид помощ, започнаха проверки и съставяне на актове – разказва д-р Титопулу, която е и зам.-управител на ЛОТ КОНСУЛТ. – Ролята на експертите по здраве  и безопасност в тази ситуация е много важна и много активна. В България има добре действаща нормативна база, но тя не е подготвена в пълна степен да реагира на ситуация на пандемия и то в световен мащаб.  От тази гледна точка нашата социална отговорност и към работодатели, и към работещи е много важна. Консултантът по здраве и безопасност в момента трябва да доведе на практика мерките, които е необходимо да бъдат взети, така че да са в синхрон с нормативните изисквания.

Необходима е ефективна реорганизация на работните професии.

Повишаване на информираността за дезинфекцирането. Актуализиране на инструктажите, които да разясняват на хората къде се намират дезинфектантите. Както и какви мерки е предприела компанията, за да опази служителите си, да оцени риска на работното място и да го минимизира.

Целта е в крайна сметка този риск да бъде предвиден в инструктажите и в програмите на действие“ – категоричен е експертът.

Осведомеността на населението в този момент е изключително важна. Когато  човек е информиран, той знае как да действа правилно. От тази гледна точка освен хигиената е необходимо да знаем как да дезинфекцираме работните си плотове, работното оборудване. Обръщаме все повече внимание на екраните на телефона, на монитора, на който работим. Изключително важни са и мерките, които всеки индивидуално е необходимо да предприеме по отношение на личните предпазни средства. През последните дни видяхме как обществото реагира бързо и започна да проявява креативност, измисляйки различни начини да се предпази. Разбира се, в ситуация на пандемия, която е в момента и в извънредна ситуация, нямаме време да направим анализ доколко тези шиещи се вкъщи маски са ефективни. Но в крайна сметка всеки се стреми да работи по отношение на превенцията.

ЛОТ КОНСУЛТ консултира по здраве и безопасност над 140 делегации към ЕС

В последните осем години ЛОТ КОНСУЛТ консултира по здраве и безопасност над 140 делегации към ЕС в целия свят – посолствата на Европа. Това дава на компанията специфичен и уникален международен опит.

Всяка страна е с различно икономическо и културно различие, но всъщност сега всички сме обединени под логото на този вирус. Мерките, които се взимат, не са по различни от тези, които взимаме в България, както по отношение на предпазване и на хигиена, така и на лични предпазни средства. Прави ми впечатление, че всички изключително много наблегнаха на дигиталната работна среда. Все повече виждаме работни помещения, в които има овлажнители на въздуха пречиствателни инструменти. Вярвам, че те също ще спомогнат за редуциране на разнасяните вируси, не само на Covid-19..“ – сподели Мария Титопулу.

0700 800 10 – Консултантската компания ЛОТ КОНСУЛТ отваря безплатна телефонна линия за консултации на работодатели по всички въпроси във връзка с осигуряване на безопасността на служителите. Независимо от големината на компанията и предмета на дейност нашите експертите ще отговорят на всички въпроси, инспирирани от извънредната ситуация. За оценка на риска на работното място, инструктажа на работещите, предпазни мерки, комуникация с административните органи и работа от разстояние и други.

Още статии

Новини

ОБУЧИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПО ПРОЕКТ THE BIGGER PICTURE TOOLS

Вторият продукт, обучителен инструментариум, по проект „The Bigger Picture Tools“ е готов. Партньорите по проекта – Българо-Турска търговско-индустриална камара (България), Prometeo (Италия), LOT CONSULT (България) и
Работник в на строеж в горещо време
Новини

Подготвени ли сме за жегата: как да се предпазим от опасността на горещите вълни?

Експерти по безопасни условия на труд алармират за значението от предприемането на мерки срещу топлинен стрес. Светът е изправен пред все по-интензивно горещо време, което