Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Значението на хидратацията на работното място за здравето и безопасността

хидратация

Сподели публикацията

Поддържането на хидратация не е задача за личното ти здраве, но е и основен компонент на здравето и безопасността на работното място. „За да сме здрави е жизненоважно да поддържаме хидробаланса в организма си  – най-важната предпоставка за нормална мозъчна дейност, активен метаболизъм, терморегулация, алкално-киселинен баланс и добра физическа кондиция.“ – категорична е д-р Мария Титопулу, доктор по социална медицина и зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ.

Как компаниите могат да гарантират, че служителите им са адекватно хидратирани и да избегнат потенциалните рискове, свързани с дехидратацията?

Ползи от питейната вода на работното място

Дехидратацията може да доведе до главоболие, умора и намалена производителност, а това ще се отрази на компанията. Ето някои от основните предимства на питейната вода на работното място:

  • Подобряване на ефективността: Поддържането на хидратация е от решаващо значение за поддържане на физическата ефективност през работния ден. Пиенето на вода помага за регулиране на телесната температура, предпазва мускулите от прекалено бързо умора и позволява по-бързо възстановяване след тренировка.
  • Увеличаване фокуса и умствената яснота: Пиенето на вода поддържа мозъчните клетки хидратирани и насърчава оптималната умствена функция. Дехидратацията може да доведе до намалена памет и нарушени когнитивни способности, както и до намаляване на фокуса и умствена яснота.
  • Насърчаване на здравето и благосъстоянието: Пиенето на вода насърчава здравословното храносмилане, намалява запека и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците. Освен това може да помогне за поддържане на балансирано тегло и здрава кожа.

Съвети за подобряване на дневния прием на вода

Препоръчителният дневен прием на вода за възрастни е между 8 и 10 чаши, но това може да варира в зависимост от нивата на активност, теглото и други фактори. Ето няколко прости начина за увеличаване на дневния прием на вода на работното място:

  • Насърчавайте служителите да пият вода: Работодателите могат да насърчават служителите си да пият повече вода, като насърчават осъзнаването на важността на хидратацията и осигуряват достъп до чиста вода.
  • Предложете станция за хидратиране: Осигурявайки диспенсър за вода или станция за хидратация, служителите ще имат достъп до прясна питейна вода, което ги улеснява да останат хидратирани през целия ден.
  • Насърчавайте здравословните навици: Насърчавайте служителите да ядат повече плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат високо съдържание на вода и могат да помогнат за увеличаване на дневния им прием на вода.

От съществено значение е компаниите да насърчават здравословна работна среда, която включва и нивото на хидратация на организма. Здравите служителите са повече продуктивни. Като експерти по безопасност и здраве при работа съветваме „Насърчавайте служителите си да пият повече вода и се уверете, че имат достъп до чиста вода на работното място.“


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

ОБУЧИТЕЛЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПО ПРОЕКТ THE BIGGER PICTURE TOOLS

Вторият продукт, обучителен инструментариум, по проект „The Bigger Picture Tools“ е готов. Партньорите по проекта – Българо-Турска търговско-индустриална камара (България), Prometeo (Италия), LOT CONSULT (България) и
Работник в на строеж в горещо време
Новини

Подготвени ли сме за жегата: как да се предпазим от опасността на горещите вълни?

Експерти по безопасни условия на труд алармират за значението от предприемането на мерки срещу топлинен стрес. Светът е изправен пред все по-интензивно горещо време, което