Lot Consult
лот-консулт лого

Значението на хидратацията на работното място за здравето и безопасността

хидратация

Сподели публикацията

Поддържането на хидратация не е задача за личното ти здраве, но е и основен компонент на здравето и безопасността на работното място. „За да сме здрави е жизненоважно да поддържаме хидробаланса в организма си  – най-важната предпоставка за нормална мозъчна дейност, активен метаболизъм, терморегулация, алкално-киселинен баланс и добра физическа кондиция.“ – категорична е д-р Мария Титопулу, доктор по социална медицина и зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ.

Как компаниите могат да гарантират, че служителите им са адекватно хидратирани и да избегнат потенциалните рискове, свързани с дехидратацията?

Ползи от питейната вода на работното място

Дехидратацията може да доведе до главоболие, умора и намалена производителност, а това ще се отрази на компанията. Ето някои от основните предимства на питейната вода на работното място:

  • Подобряване на ефективността: Поддържането на хидратация е от решаващо значение за поддържане на физическата ефективност през работния ден. Пиенето на вода помага за регулиране на телесната температура, предпазва мускулите от прекалено бързо умора и позволява по-бързо възстановяване след тренировка.
  • Увеличаване фокуса и умствената яснота: Пиенето на вода поддържа мозъчните клетки хидратирани и насърчава оптималната умствена функция. Дехидратацията може да доведе до намалена памет и нарушени когнитивни способности, както и до намаляване на фокуса и умствена яснота.
  • Насърчаване на здравето и благосъстоянието: Пиенето на вода насърчава здравословното храносмилане, намалява запека и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците. Освен това може да помогне за поддържане на балансирано тегло и здрава кожа.

Съвети за подобряване на дневния прием на вода

Препоръчителният дневен прием на вода за възрастни е между 8 и 10 чаши, но това може да варира в зависимост от нивата на активност, теглото и други фактори. Ето няколко прости начина за увеличаване на дневния прием на вода на работното място:

  • Насърчавайте служителите да пият вода: Работодателите могат да насърчават служителите си да пият повече вода, като насърчават осъзнаването на важността на хидратацията и осигуряват достъп до чиста вода.
  • Предложете станция за хидратиране: Осигурявайки диспенсър за вода или станция за хидратация, служителите ще имат достъп до прясна питейна вода, което ги улеснява да останат хидратирани през целия ден.
  • Насърчавайте здравословните навици: Насърчавайте служителите да ядат повече плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат високо съдържание на вода и могат да помогнат за увеличаване на дневния им прием на вода.

От съществено значение е компаниите да насърчават здравословна работна среда, която включва и нивото на хидратация на организма. Здравите служителите са повече продуктивни. Като експерти по безопасност и здраве при работа съветваме „Насърчавайте служителите си да пият повече вода и се уверете, че имат достъп до чиста вода на работното място.“


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

проект SAFESENSE+
Новини

Обучение за изграждане на капацитет на обучителите по проект SAFESENSE+

С пратньорите по проект SAFESENSE+ проведохме среща, на която обсъдихме предстоящото обучение за изграждане на капацитет на обучителите от партньорските организации. Дейността ще се проведе
безопасна работна среда
Новини

Как да създадете безопасна работна среда за служителите си

Безопасността на служителите е от решаващо значение за всеки бизнес. Неправилно и неясно комуникираните рискове могат да имат незабавни последствия, които надхвърлят безопасността на служителите