Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Защо лондончани отказват да се завърнат в офисите?

дистанционната работа

Сподели публикацията

Почти половината от служителите в Лондон все още работят дистанционно

Британците изостават спрямо останалите европейски граждани в процеса на завръщане по офисите, но статутът на Великобритания като страна, в която дистанционната работа просперира, би бил труден за поддържане, пише Bloomberg. 

Само 34% от офис служителите във Великобритания работят от обичайните си места, сочи скорошно проучване на Morgan Stanley. 

Във Франция, Германия, Италия и Испания цифрите варират между 70 и 83%. В Лондон почти половината от служителите в офисите работят от дома си по пет дни в седмицата в сравнение с между 20 и 33% във финансовите хъбове Париж, Франкфурт, Милано и Мадрид. 

Великобритания въведе мерки срещу коронавируса по-късно от останалите европейски страни и ги облекчи след тях на фона на започващия летен сезон – потенциално една от причините за нежеланието на служителите да се върнат в офисите. Официалните изисквания на правителството са жителите на страната да работят от домовете си, ако това е възможно. Този месец обаче правилата бяха облекчени, което породи въпросите как служителите да се върнат безопасно на работа. Някои министри заявиха, че хората трябва да се върнат обратно в градските центрове, за да подкрепят икономиката. 

Въпросите пред служителите в Лондон, които определят желанието им да се върнат на работа, получават далеч по-лесно отрицателен отговор. Те трябва да изберат дали искат да се върнат в офиса, вместо да спечелят 15 допълнителни часа седмично, и дали да спестят средства, или да подновят картите си за градския транспорт. 

Служителите в Лондон се връщат по-бавно в офисите от колегите си в останалата част на Европа. Графика: Bloomberg 

Решението за родителите с малки деца също е лесно. Парадоксално обаче осигуряването на целодневна грижа за децата се случва по-трудно във Великобритания това лято, отколкото в други европейски страни. 

Вероятно милениалите са сред служителите, които най-силно искат да се върнат на работните си места.

Мнозина от тях живеят в малки апартаменти или делят къщи, близо до работните им места, така че желанието им да имат възможност да работят далеч от стаята, в която спят, и да се срещат с колеги на техните години е разбираемо. Освен това те вероятно по-лесно стигат пеша до работа или използвайки велосипед.

Използването на обществен транспорт не се е възстановило до предкризисните нива във Великобритания и Испания, но във Франция е. Графика: Bloomberg  

Работодателите също са изправени пред трудна ситуация.

Те трябва да уважават насоките на правителството и да не връщат служителите си в офисите, докато не могат да гарантират, че това ще бъде безопасно за здравето им. Лондон има над 2600 многоетажни сгради в сравнение с по по-малко от хиляда във Франкфурт и Париж, сочат данни на Emporis, което затруднява осигуряването на социална дистанция за хората в тях.

Междувременно много компании се справиха добре по време на блокадите. Страхът от загуба на работното място увеличи ефективността на служителите и работните часове, след като те спечелиха време от преминаването към дистанционна работа. Големите инвестиционни банки откриха начин да спечелят от кризата на фона на нарастващата волатилност на пазара. Сделки за милиарди долари за сливания и придобивания бяха сключени онлайн. 

Все още не е ясно колко устойчива ще е тенденцията във Великобритания, като ръководителите на компании вече променят тона. Главният изпълнителен директор на Barclays заяви през април, че големите офиси вероятно вече са история. През последните седмици обаче той също посочи, че иска служителите му да се върнат обратно в офиса.

Ключово за възхода или залеза на дистанционната работа ще бъде разпространението на пандемията. За момента работодателите имат право да избират и да се насочат към отдалечената работа, но е ясно, че политиците искат решението им да бъде различно.

Източник: bloombergtv.bg

Моле ли служител да откаже да си направи PCR тест и при какви обстоятелства?

Още статии

Новини

Създаване на култура на благополучие: подпомагане на психичното здраве на служителите

Модерното работно място изисква повече от традиционни предимства. Благосъстоянието на служителите, особено психичното здраве, днес повече от всякога е решаващ фактор  за поддържането на процъфтяващ