Lot Consult
Търсене
Close this search box.

COVID-19 и безопасност на работното място – насоки към работодателите – ВИДЕО

COVID-19 и безопасност на работното място насоки към работодателите видео

Сподели публикацията

Общественото здраве е все повече във фокуса на бизнеса днес. Работодателите са отговорни за здравето на своите служители и могат да бъдат подкрепа в задаващата се нова вълна на Covid-19. Пандемията открои значимостта на експертите по здраве и безопасност и тяхната роля. Работодателите разбраха, че здравето и безопасност на работното място е приоритет. И то не само за тях самите, а и за техните семейства, близки, приятели.


„Здравето е наша лична собственост и отговорност, но когато става въпрос за общественото здраве ние трябва да действаме отговорно спрямо обществото“ категорична е Мария Титопулу, доктор по социална медицина и зам. управител на компанията ЛОТ-КОНСУЛТ. „Когато опасността е близо до нас, понякога забравяме правилния метод за действие. В тези случаи е важно да имаме доверен и сигурен консултант до себе си, който е способен да даде адекватни и ефективни съвети и помощ. Имахме казус за контактно лице, чийто съпруг е бил положителен и притеснен работодателят беше готов да затвори магазина и да организира провеждане на тестове за COVID-19 на всички служители. Всъщност беше забравил, че трябва да се обади първо на РЗИ, да уведоми, да се направи тест на служителя, за да се види дали е положителен. След това да се предприемат по алгоритъм всички действия, които са необходими в случай, че има положителен резултат. Много е важно да действаме като екип, да можем да се обърнем за съдействие и да получим адекватно отношение в момент на тревога.“

Отговорният работодател е необходимо да осигури извършването на задължителната извънредна дезинфекция на работните места и помещенията, където е работил заразен с COVID-19 служител и контактните му лица. Ако, въпреки че не са имали контакт със заразеното лице, работодателят може да освободи част или всички служители от работа в офиса и да въведе изпълнението на трудовите им задължения от вкъщи. В случай, че служител е дал положителен PCR тест или очаква резултат от PCR тест, има положителен бърз тест и предстои да си направи PCR тест е важно да бъде изолиран.

Експертите по здраве и безопасност определят основни насоки, в които работодателите е необходимо да предприемат конкретни действия.

  • Не споделяйте никаква лична информация или медицинска диагноза
  • Предоставяйте само необходимата информация на местните власти
  • Определете кога е необходимо да изискате медицинска документация, свързана с COVID-19


Подкрепете служителите с COVID-19

  • Уведомете служителите за възможностите за подпомагане от страна на компанията, ако има такива
  • Осигурете ресурси за психично здраве. Включително информация за справяне със стигматизацията и дискриминацията на лица, които са били болни от COVID-19

От изключително значение е да бъде планирано връщането на работа след преболедуване. Работодателят е необходимо да се увери, че карантината е завършена и всички други изисквания за осигуряване на обществено здраве са изпълнени. Добре е да се обмислят алтернативни работни условия, например работа от вкъщи. Добрата комуникация ще помогне за идентифициране на всички необходими условия за безопасно завръщане на работа.


Експертите по здраве и безопасност съветват да се следват насоките, предоставяни от Министерство на здравеопазването. РЗИ, общопрактикуващите лекари и Службите по трудова медицина.


Много е важно да се проветряват работните помещения. Да се използва максимално естествената светлина през деня, която предоставя максимално добри условия на труд. Колкото се може по-често да се дезинфекцират работните плотове, клавиатури, мишки, телефони. Извън работното си място да се ограничат струпванията на едно място, както и положителната нагласа за психическото здраве.

Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

седмица на здравето нбу
Новини

ЛОТ-КОНСУЛТ подкрепя “Седмица на здравето” в НБУ

В днешно време, когато здравето и благосъстоянието се превръщат във все по-ценна валута на нашия живот, инициативите, насочени към повишаване на здравната осведоменост, придобиват все
Новини

Законодателни изисквания и практически съвети за здравословни и безопасни условия на труд

В сферата на здравето и безопасността на работното място, инвестирането в предпазни мерки е от съществено значение за всеки бизнес. Като експерти в областта на