Lot Consult

Как работните места могат да cпомогнат при ваксинацията

работните места

Сподели публикацията

Всеки на работното място носи отговорност за здравето и безопасността.

Всеки, който се почувства болен, трябва да остане вкъщи, независимо от статуса си на ваксинация. Експертите по безопасност на ЛОТ-КОНСУЛТ съветват да се обърнем към местните здравни власти или доставчици на здравни услуги за информация къде и кога можете да получим ваксини.

„Винаги спазвайте мерките за обществено здраве и следете за осъществяването на контрола на работното място, за да увеличите защитата за безопасността и здравето на служителите.“

  • Разработете политика за ваксиниране, особено ако ваксините са задължителни във вашата среда.
  • Осигурете подходяща информация и обучение на работещите относно ваксините.
  • Помислете за клиника за ваксинация на работното място.
  • Осигурете почивка на скоро ваксинираните работещи, за да се възстановят от всякакви странични ефекти на ваксината.

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО НЯКОЙ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМА СИМПТОМИ НА COVID-19? – ВИДЕО

Ваксините

  • Намаляват риска от инфекция, тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт за болестите, от които те предпазват.
  • Намаляват риска от усложнения от едновременното наличие на двете заболявания.
  • Преминали са строги тестове за безопасност. Рядко се наблюдават сериозни странични ефекти.
  • Не предизвиквайте заболяването. Могат да се появят краткосрочни странични ефекти, тъй като тялото реагира на ваксината.

Една ваксина не работи и за двата вируса.

Българските здравни власти и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват всички, отговарящи на условията, да получават както ваксини срещу COVID-19, така и срещу грип.

Прилики и разлики

COVID-19 се причинява от вируса SARS-CoV-2. В момента е по-инфекциозен и вероятно ще бъде по-сериозен от грипа. Може да отнеме до 10 дни, докато симптомите се появят след експозиция.

Грипът (flu) се причинява от различни грипни вируси като H1N1. Водеща причина за смърт от инфекциозни заболявания в Европа през последното десетилетие. Може да отнеме от 1 до 4 дни, за да се появят симптоми след експозиция. Тези две заболявания имат много общи симптоми и само лабораторен тест може да ги различи.


Всеки може да бъде заразен с вирус, в общността, на работното място или у дома.
Ваксинацията е една от най-добрите превантивни мерки. Ваксинирайте се и помогнете за ограничаване разпространението на COVID-19 и грипа.


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Трудова медицина: Митове и реалности

Трудовата медицина е важна и неделима част от здравеопазването и грижата за безопасността на работещите. Трудовата медицина е област, която е ключова в развитието и