Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Каква е отговорността на работодателите, когато работим от разстояние

хоум офис режим

Сподели публикацията

Според експерта по социална медицина д-р Мария Титопулу необходима е синергия между работодател и служител, когато минаваме към хоум офис режим

Работата от разстояние или все по-популярното определение „хоум офис“ ще бъде все по-предпочитан модел от различни по големина и сфера на дейност компании. Според проучване на Adecco Group оптималният модел на работа ще е хибрид между работа от вкъщи и от офиса.

За 74% от анкетираните служители тази комбинация е предпочитаният модел на работа. Повече от половината са на мнение, че ще се чувстват комфортно, ако прекарват половината от работното си време в офиса, а другата половина в хоум офис режим. Повече от 77% от мениджърите на компаниите също са на мнение, че адаптирането към новия стандарт на работа ще бъде безспорно предимство.

Д-р Мария Титопулу

Според  д-р Мария Титопулу повечето работодатели в България още в началото на извънредното положение са се адаптирали към работа от разстояние. Необходимо е да се съобразяват с препоръките на законодателството – да се предприемат съответните организационни и технически мерки. От работодателя зависи адаптирането на вътрешнофирмените документи, за да отговарят на действителността, т.е. да се направят промени в правилника за вътрешния трудов ред, в длъжностната характеристика на работника, в неговия трудов договор, да се оцени рискът на новото му работно място и да се предприемат всички мерки, така че да бъде запазена неговата безопасност и здраве.

Доктор по социална медицина

Доктор по социална медицина и организация на здравето и фармацията към Медицинския университет в София. Специализира в областта на организацията и управлението на безопасните и здравословни условия на труд в контекста на съвременния трудов свят. Зам.-управител е на ЛОТ КОНСУЛТ – първата българска частна фирма, профилирана в сферата на трудовата безопасност, консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

Минавайки към хоум офис, ние продължаваме да изпълняваме служебните си задължения. Валидни са всички изисквания, които важат и в офиса – това означава не само подходяща организация на работното време, но и оценяване на риска. Необходимото оборудване трябва да бъде ергономично, да бъде замерена осветеността, за да се види работното място  – съветва експертът. – Важно е да имаме предвид, че работодателят няма как да ни подсигури работния кът вкъщи, той може да съдейства за това ние да го изберем правилно – например ако имаме нужда от ергономичен стол или подходящо бюро, но в крайна сметка, голяма част от нещата зависят от нас. Добре е да се запознаем с ергономичните изисквания на своята работа, с режима на труд и почивка. С неща, които са били валидни и преди кризата, но сега имат ново звучене.

Нека не забравяме, че този процес е двустранен, а бих казала и многостранен. В една тежка обстановка е важно всички страни в трудовия процес да гледат в една посока. Представете си, че може да има работодател, който иска и да направи всичко необходимо за своя служител, но няма отклик от отсрещната страна. Или пък има много неясноти и те трябва да му бъдат разяснени, било то от службата по трудова медицина, от консултанта по безопасност, от някой държавен орган и институция. Тоест трябва да гледаме всички в една посока. Необходима е синергия.“

Емоционалната интелигентност на всеки от нас.

Според д-р Титопулу от голямо значение е емоционалната интелигентност на всеки от нас. Много е важно да запазим спокойствие и да проявим здрава психика. Да се опитаме да продължим да живеем и да работим, така както е било досега, в едни леко изменени условия.

Тя подчертава, че за работещите от вкъщи е важно да се стремят да общуват пълноценно в семейството и в своята микросреда. Да намерят нови форми за общуване със своите партньори и колеги. Да бъдат, дори виртуално, по-активни, да намират време да се чуват с приятели, с колеги, да запазят ритъма на работата така както е бил и преди 13 март.

Все по-често чуваме от хора, които са преминали в режим на хоум офис, че работят повече. И това е напълно разбираемо, защото организационният график е нарушен. Времето на почивка и работа се размива, включват се много разсейващи фактори. Според психолози тайната е в правилната организация на времето и в приоритизирането на задачите.

Прочетете още съвети и новини от ЛОТ КОНСУЛТ тук.

Още статии

Новини

Национално проучване за здравословни и безопасни условия на труд в България

LOT–CONSULT, като част от изследователски екип, проучващ динамиката в здравословните и безопасни условия на труд, провеждаме Национално проучване сред работодателите в България за нуждите и нагласите