Lot Consult

Основни съвети за предпазване от топлото време

Основни съвети за предпазване от топлото време

Сподели публикацията

Синоптиците предупредиха, че следващите два дни ще бъдат най-горещите за тази седмица. Температурите се очаква да достигнат и надхвърлят 40- градуса.

“Важна е хидратацията, удобните дрехи, леката храна. Важно е да не забравяме да пием вода и да се пазим от пряка слънчева светлина при работа на открито. Трябва да имаме слънцезащита. Дерматолозите съветват продукти със слънцезащитен фактор да се ползват целогодишно. Трябва да носим дрехи с летни цветове и от естествени материали. Задължително слънчеви очила със защитен филтър”, коментира докторът по социална медицина Мария Титопулу в студиото на “България сутрин”.

Тя добави, че топлинният стрес е способността на човешкото тяло да реагира на повишената температура на въздуха. Започва обилно потене, нарушават се някои нормални функции на тялото, ставаме по-разсеяни, забавят се реакциите, може да доведе до световъртеж.

“При вариациите в температурата организмът реагира стресово. В офиса нещата не стоят екстремално, защото микроклиматът се контролира – най-често чрез климатични и вентилационни инсталации. Хубаво е да се спазва физиологичният режим на труд и почивка, често работодателите издърпват с един час началото на работния ден. Много е важна ролята на службите по трудова медицина към компаниите и предприятията”, каза още Титопулу.

Гостът изтъкна, че по закон всяка компания има нужда от служба по трудова медицина.

 

“Има консултанти като нас, които активно се включват във всички дейности, осигуряващи здраве и безопасност на хората, работят за повишаване на благосъстоянието, включваме се в интересни инициативи, имаме много добър трансфер на знания и опит”, посочи Мария Титопулу.

Диетологът проф. Донка Байкова каза пред Bulgaria ON AIR, че при над 30 градуса топлинната регулация става единствено чрез изпотяването. А за да бъде предотвратен топлинният удар, трябва стриктно да спазваме няколко правила.

“Течностите са много важни, трябва да бъдат негазирани – лимонада, айрян с малко сол. На второ място са леките храни. Трябва винаги да носим шапка, ако се налага да излезем между 11 и 15 ч. Светли и широки дрехи, за да предотвратим топлинния удар. Може да имаме слънчев удар, когато има излагане на слънце на открити горни части на тялото”, обясни проф. Байкова.

Тя отбеляза, че е много важно храната да не бъде висококалорийна, за да намалим топлообразуването в тялото ни. През лятото самият организъм предпочита не тлъсти меса, а леки меса, и то много по-рядко. Повече риба и нискомаслени млечни продукти. Много плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, обърна внимание диетологът.

Проф. Байкова напомни, че терморегулацията при малките деца е различна и те много по-бързо получават топлинни удари. Климатикът вкъщи не трябва да поддържа с повече от 8 градуса по-ниска температура от тази на околната среда.

Вижте цялото интервю тук:


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Тенденции в здравето и безопасността на работното място
Новини

Тенденции в здравето и безопасността на работното място

Здравословните и безопасни работни места се превръщат в отличителен знак за успешните организации За четвъртата поредна година канадската неправителствена организация WSPS (Workplace Safety & Prevention
Здраве и безопасност при работа в зелена работна среда
Новини

Проведе се среща за обучителния курс „Здраве и безопасност при работа в зелена работна среда“

На 12.09.2023 г. С партньорите по проект SAFESENSE+ проведохме среща, на която обсъдихме стартирането на пилотното издание на обучителния курс „Здраве и безопасност при работа