Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Как да се предпазим от топлинен удар?

Как да се предпазим от топлинен удар?

Сподели публикацията

Лятото настъпва и с него идва нуждата от внимание към служителите, изложени на високи температури. Знаете ли, че топлинният стрес може да доведе до сериозни заболявания?

Високата температура може да увеличи риска от топлинен удар и прегряване на организма.

“Важна е хидратацията, удобните дрехи, леката храна. Важно е да не забравяме да пием вода и да се пазим от пряка слънчева светлина при работа на открито. Трябва да имаме слънцезащита. Дерматолозите съветват продукти със слънцезащитен фактор да се ползват целогодишно. Трябва да носим дрехи с летни цветове и от естествени материали. Задължително слънчеви очила със защитен филтър”, коментира зам. управителът на ЛОТ-КОНСУЛТ и доктор по социална медицина Мария Титопулу в студиото на “България сутрин”.

“При вариациите в температурата организмът реагира стресово. В офиса нещата не стоят екстремално, защото микроклиматът се контролира – най-често чрез климатични и вентилационни инсталации. Хубаво е да се спазва физиологичният режим на труд и почивка, често работодателите издърпват с един час началото на работния ден. Много е важна ролята на службите по трудова медицина към компаниите и предприятията”, каза още Титопулу.

Тя добави, че топлинният стрес е способността на човешкото тяло да реагира на повишената температура на въздуха. Започва обилно потене, нарушават се някои нормални функции на тялото, ставаме по-разсеяни, забавят се реакциите, може да доведе до световъртеж.

По закон всяка компания има нужда от служба по трудова медицина. 

“Има консултанти като нас, които активно се включват във всички дейности, осигуряващи здраве и безопасност на хората, работят за повишаване на благосъстоянието, включваме се в интересни инициативи, имаме много добър трансфер на знания и опит”, посочи  Мария Титопулу.


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

седмица на здравето нбу
Новини

ЛОТ-КОНСУЛТ подкрепя “Седмица на здравето” в НБУ

В днешно време, когато здравето и благосъстоянието се превръщат във все по-ценна валута на нашия живот, инициативите, насочени към повишаване на здравната осведоменост, придобиват все
Новини

Законодателни изисквания и практически съвети за здравословни и безопасни условия на труд

В сферата на здравето и безопасността на работното място, инвестирането в предпазни мерки е от съществено значение за всеки бизнес. Като експерти в областта на