Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Подобряване на работната среда: Ключът към по-висока производителност

интервю Bloomberg Bulgaria

Сподели публикацията

Мария Титопулу Phd, експерт по социална медицина, собственик на ЛОТ-КОНСУЛТ, гост в предаването “Бизнес старт” в ефира на Bloomberg Bulgaria

Нивото на грижа за здравословната работна среда в България е добро, но може да се подобри чрез приемането на добри практики и тенденции от други страни. Компаниите все по-често предлагат различни видове места за отдих, спортуване и достъп до експерти, които да помагат на служителите при психологически проблеми. Според д-р Мария Титопулу, експерт по социална медицина и собственик на ЛОТ-КОНСУЛТ, важността на психичното здраве като превенция на сериозни заболявания става все по-значима. Тя коментира тези тенденции в предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

Как здравословната работна среда води до по-ефективни служители

Изводите от международен конгрес за професионалното здраве, проведен в Маракеш, подчертават, че светът се променя и работниците трябва да се адаптират. Единственият български участник на срещата беше ЛОТ-КОНСУЛТ.

Д-р Титопулу обясни, че живеем в динамичен свят с голямо геополитическо напрежение, което влияе пряко на работния и социалния живот на служителите.

Стресът, като основен фактор за множество заболявания, е обект на все по-голямо внимание.

Въпреки че здравословната работна среда в България е на добро ниво, има нужда от подобрение чрез приемането на глобални добри практики. ЛОТ-КОНСУЛТ стартира национално проучване за психосоциалните рискове и нагласите на работодатели и служители към управлението на тези рискове. Целта на проучването е да адаптира най-добрите практики в страната.

Компаниите по света предлагат различни места за отдих и спорт, както и достъп до експерти за психологическа помощ. Важно е и малките и средни предприятия да зачитат тези насоки, като правото на изключване.

„Балансът трябва да дойде от културата на работодателя, който като лидер задава тона и посоката на движение. Има ясно разписани правила за вътрешния трудов ред. Моят съвет към работещите е да познават правилата и правата си. Ранното обучение е също важно – не само на първия работен ден, а още от училище.“

Новите технологии също помагат за здравето на служителите чрез изкуствен интелект, който прогнозира и предотвратява евентуални трудови инциденти. Според д-р Титопулу, ИИ ще навлиза все повече в оценката на рисковете на работните места.

С оглед на демографската картина в България и Европа и липсата на работна ръка, здравето на служителите става все по-важно за работодателите. Когато служителите са в добро здраве, те са по-продуктивни и помагат за постигането на целите на компанията.

Още статии

Новини

Национално проучване за здравословни и безопасни условия на труд в България

LOT–CONSULT, като част от изследователски екип, проучващ динамиката в здравословните и безопасни условия на труд, провеждаме Национално проучване сред работодателите в България за нуждите и нагласите