Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Оценка на риска при хоум офис – какво да правим и какво да не правим (ВИДЕО)

оценка на риска при хоум офис

Сподели публикацията

Могат ли работодателите да направят реална оценка на риска по време на работа от вкъщи? – съветват експертите

Седмият епизод във видео поредицата “Право и безопасност при работа”, разглежда важната тема за работата в режим хоум офис, актуална в контекста на дигиталната ера, в която живеем.

Оценката на риска е едно от задълженията на работодателя, което често бива пренебрегвано. Тази отговорност има голямо значение за запазване доброто здраве на служителите и създаване на оптимално добра обстановка за провеждане на работния процес.

“Като цяло, задачата на оценката на риска е да се идентифицират опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда и впоследствие да се вземе решение за ограничаване или премахване на рисковете, т.е. основната ѝ цел е чрез превантивните мерки да се намалят трудовият травматизъм и професионалните заболявания. Това означава, че оценката на риска играе съществена роля за превенция на трудовите злополуки.” – споделя д-р Радостина Герасимова, експерт по здраве и безопасност в ЛОТ-КОНСУЛТ

Фирмите, които могат да си позволят извършването на оценка на риска на работните места в домовете на всичките си служители, не са много.

“Поради тази причина масово работодателите “са си решили проблема”, като изготвят чисто формално оценка на риска, която се базира на една стандартизирана представа за условията в един дом и дават на служителите си декларация, която те да подпишат, че ще спазват правилата за здравословни и безопасни условия на труд, както и предписаните въз основа на оценката превантивни мерки. Но това решение не е удачно.” – съветва Светослав Герджиков, старши партньор в Консултантска къща „Велинов и партньори”

Работодателят има задължението да гарантира работни места за извършване на работа от разстояние, които да отговарят на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, определени от закона и в нормативните актове по прилагането му.

Компанията консултант по безопасност и здраве при работа ЛОТ-КОНСУЛТ и юридическата консултантска къща „ВЕЛИНОВ И ПАРТНЬОРИ” обединяват усилия в съвместния проект “Право и безопасност при работа”. Неговата цел е да бъде информиран българския работодател по достъпен начин за тънкостите в трудовото законодателство. Проектът включва серия кратки видеа, а експерти от двете компании отговарят на най-честите въпроси, които получават в своята практика.

Повече за методите, които работодателите избират за извършването на оценка на риска при хоум офис, както и полезни съвети – какво да правите и какво да не правите, може да научите тук, в целия епизод:


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Национално проучване за здравословни и безопасни условия на труд в България

LOT–CONSULT, като част от изследователски екип, проучващ динамиката в здравословните и безопасни условия на труд, провеждаме Национално проучване сред работодателите в България за нуждите и нагласите