Lot Consult
Търсене
Close this search box.

Безплатна храна при нощен труд съобразно наредба 11 – затруднява ли работодателите? – ВИДЕО

нощен труд

Сподели публикацията

Работата на смени дава редица предимства за производителността, но също така е свързана с определени рискове. Служителите на нощна смяна трябва да се справят с плюсовете и минусите на ненормираното работно време, като същевременно се опитват да запазят баланса между професионалния и личния си живот. Често такава драстична промяна в графика може да действа и в двете посоки.

За да запазят здравето и безопасността на работниците и служителите си, които полагат нощен труд, работодателят е длъжен да им осигури безплатна храна и ободряващи напитки, независимо от характера на работа.

“Независимо от характера на работа, работодателят е длъжен да осигури безплатна храна и ободряващи напитки на работниците и служителите, които полагат нощен труд.” – обобщава д-р Мария Титопулу, доктор по социална медицина, зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ.

Осмият епизод във видео поредицата “Право и безопасност при работа” разглежда наболелите проблеми, с които се сблъскват работодателите при изпълнение на задължението за предоставяне на безплатна храна при нощен труд.

Най-честият въпрос, който възниква касае начина по който работодателят следва да изпълни задължението си за осигуряване на безплатна храна – трябва ли да е в натура, може ли да се замени с пари или ваучери за храна?

“Доколкото законодателят не е определил специален ред за предоставяне на безплатната храна и ободряващите напитки по чл. 140, ал. 3 от КТ, може да се направи извод, че храната и напитките могат да се осигуряват както в натура, така и във вид на ваучери или пари.” – споделя Надя Чукова, юрист и член на екипа Консултантска къща „Велинов и партньори”. – “Разликата между различните начини за осигуряване на безплатна храна на работещите нощем се крие предимно в данъчното третиране на разходите за тази храна.”.

Когато говорим за разходи, автоматично следва да се обърне внимание и на това каква точно е  паричната стойност на безплатната храна, която трябва да осигурява работодателят по време на  нощен труд. 

Важно е да се има предвид, че когато служители полагат нощен труд в условията на работа от разстояние, задължението на работодателя по чл. 140, ал. 3 от КТ не отпада – той пак трябва да осигури безплатна храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективното извършване на нощния труд, независимо, че служителят е хоум офис.

Компанията консултант по безопасност и здраве при работа ЛОТ-КОНСУЛТ и юридическата консултантска къща „ВЕЛИНОВ И ПАРТНЬОРИ” обединяват усилия в съвместния проект “Право и безопасност при работа”. Неговата цел е българския работодател да бъде информиран по достъпен начин за тънкостите в трудовото законодателство. Проектът включва серия кратки видеа с експерти от двете компании, които отговарят на най-често задаваните въпроси, които получават в своята практика.

Повече за условията по полагане на нощен труд и полезни съвети от експерти, може да чуете тук, в целия епизод:


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии