Lot Consult
лот-консулт лого

Право и безопасност при работа

Необходими документи за постъпване на работа

Сподели публикацията


Има ли разлики при наемане на украинци на работа с оглед документите, които следва да се представят за постъпване на работа?

Голяма част от българските работодатели имат нужда от консултации и разяснения в областта на трудовото право и най-вече, онази част от законодателната уредба отнасяща се до конкретните и специфични условия на работа. Как да се ориентират работодателите в морето от нормативни актове свързани с едно трудово правоотношение? Тълкуването на нормативните актове от непрофесионалисти може да доведе до объркване. Освен това може да доведе и до незаконосъобразни действия или налагане на санкции. Именно за избягването на тези негативни последици и с цел повишаване на правната култура относно възникващите ежедневно казуси, две водещи консултантски фирми обединяват усилията си. Те са водени от мисията да бъдат полезни, както на бизнеса, така и на българския работодател.


Консултантът по безопасност и здраве при работа ЛОТ-КОНСУЛТ и юридическата консултантска къща „ВЕЛИНОВ И ПАРТНЬОРИ“ стартираха проекта „Право и безопасност при работа“.

Неговата цел е да информира българския работодател по достъпен начин за тънкостите в трудовото законодателство. Проектът включва серия кратки видеа, а експерти от двете компании отговарят на най-честите въпроси, които получават в своята практика.


Темата на първото издание е „Необходими документи за постъпване на работа“.

Разглеждат се изискуемите по закон документи, както и тези, които изисква работодателя. Представят се законовите и медицински разпоредби, както и необходимото заключение на СТМ.

Какви документи са необходими за сключване на трудов договор и кои са законовите изисквания, които често голяма част от работодателите пропускат?

На какво да обърнем внимание при представяне на документи за придобито образование, специалност, квалификация, правоспособност, научно звание или научна степен, както и документ за стаж по специалността?

Какво се крие в казуса с документа за медицински преглед (медицинско за постъпване на работа)? Кои са нормативните документи, освен Наредба № 4, които регламентират изискването за медицинско за първоначален медицински преглед?

Украински фокус

В първият епизод на рубриката „Право и безопасност при работа“ е разгледан един от най-актуалните въпроси, породени от днешната реалност – войната в Украйна и сериозната бежанска вълна. Много работодатели, често в знак на съпричастност, искат да помогнат на украинските бежанци като ги назначат на работа.

Има ли специфики при наемане на украинци на работа с оглед документите, които следва да се представят за постъпване на работа?

Доколкото трудовият договор се сключва в съответствие с българското законодателство, за украинските граждани следва да важат всички правила относно медицински прегледи, свидетелства за съдимост и др. Предвид войната, обаче, е ясно, че част от изискванията е трудно да бъдат спазени. Това важи особено в случаите, в които някой от документите се налага да бъде издаден от украинска институция.

„Целта на нашия съвместен проект е да предоставим една по-пълна и задълбочена експертиза по въпросите на трудовото законодателство в България. Също така и различните гледни точки при изследването на множеството хипотези в едно ТПО.“ – споделят д-р Мария Титопулу, зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ и адв. Асен Велинов, старши партньор в Консултантска къща „Велинов и партньори”.


Всички издания на рубриката могат да бъдат гледани в официалните канали на двете компании:
You Tube/ Velinov & Partners Consulting House и You Tube/ LOT CONSULT


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

проект SAFESENSE+
Новини

Обучение за изграждане на капацитет на обучителите по проект SAFESENSE+

С пратньорите по проект SAFESENSE+ проведохме среща, на която обсъдихме предстоящото обучение за изграждане на капацитет на обучителите от партньорските организации. Дейността ще се проведе
безопасна работна среда
Новини

Как да създадете безопасна работна среда за служителите си

Безопасността на служителите е от решаващо значение за всеки бизнес. Неправилно и неясно комуникираните рискове могат да имат незабавни последствия, които надхвърлят безопасността на служителите