Lot Consult

Как да контролираме алергиите на работното място?

алергиите на работното място

Сподели публикацията

Алергиите на работното място могат да повлияят на продуктивността на служителите, алармират експерти

В началото на юли отбелязваме Световният ден за борба с алергиите. Инициативата е на Световната организация за борба с алергиите и вече 17 години повишава информираността за алергичните заболявания и тяхната превенция.

През последните 20 години се наблюдава сериозен ръст в броя на алергиите. Изследвания сочат, че те са най-разпространените хронични заболявания в Европа. Повече от 20% от хората с алергии живеят всеки ден, борейки се с тежка инвалидизираща форма на своето заболяване и страха от възможно усложняване – астматичен пристъп, анафилактичен шок или дори смърт, причинена от алергична реакция.

Алергиите могат да се проявяват не само като кихане и сърбеж на очите. При силно застрашените хора, дори най-малката следа от алерген може да предизвика симптоми, които могат да варират от леки до животозастрашаващи (фатални).

Агенти, причината за алергиите – навсякъде около нас

В същността си алергиите представляват свръхчувствителност на организма към дадено вещество. Те не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат контролирани. Затова е важно този контрол да бъде осъществяван навсякъде – на работа, вкъщи, в градския транспорт, на обществени места.

На работното си място служителите са изложени на редица агенти, които могат да станат причина за алергични заболявания. Често срещани агенти на работното място са: прах, плесен, миризми, смоли, химикали, храни, латекс и т.н.

Често срещани алергии на работното място

Сред най-често срещаните алергии на работното място са:
Астма, кожни и респираторни алергии, алергии към кожни у каучукови продукти, дерматит и др.

По-застрашени са хората, работещи в следните индустрии:

  • Здравеопазване
  • Фризьорство и козметика
  • Почистване
  • Строителство
  • Преработка и опаковане на храни
  • Производство и автомобилостроене
  • Също така и всички, работещи с животни и животински продукти.


Служителите в тези сектори са контактни с редица естествени и синтетични продукти, химикали, бои, миризми, което увеличава риска от получаването на евентуална неблагоприятна алергична реакция.

Необходимо е работодателите да се съобразят с алергиите на своите служители и да им осигурят безопасни и здравословни условия, които да не затрудняват работния им процес и респективно да предотвратят възможни усложнения.

Несъмнено работниците също трябва да се грижат разумно сами за здравето си на работното място и да контролират алергиите си, предприемайки стъпки в своя защита, първата от които е да уведомят работодателя за проблемите си.

Как работодателите могат да помогнат на служителите с алергии?

Важно е работодателите да обръщат повече внимание на служители, които имат установени алергии, за да установят сериозността им и да изключат от средата потенциалните отключващи фактори. Един от най-добрите начини за превенция са редовните профилактични медицински прегледи или назначаване на конкретно лечение.

Поддържането на чистота в помещенията е от ключово значение. Добре е да се насърчават служителите да почистват редовно работните си места, за да се намалят праха и плесените.

Важно е работодателите да имат готовност да правят разумни корекции като преместване на работното място, осигуряване на специфично оборудване, търсене на алтернативна позиция и политика, предотвратяваща замърсяване и отключващи алергиите фактори.

Експертите препоръчват да се обмисли обща политика, свързана с алергените и/или клаузи в договора на алергичния човек, които да очертаят задълженията на служителя да се грижи за своето здраве и безопасност.

Експерти по безопасност и здраве при работа от ЛОТ-КОНСУЛТ сочат, че обученията и социалните програми гарантират изпълнението на знакови задължения като осигуряване на първа помощ и използване на животоспасяващо оборудване. Насърчаването на обученията по безопасност и здраве в компаниите е важно, защото по този начин служителите изграждат взаимоотношения и трудови навици, базирани на здравето. Тези навици могат да се окажат от жизненоважно значение.


Последвайте ни в социалните мрежи:

Още статии

Новини

Трудова медицина: Митове и реалности

Трудовата медицина е важна и неделима част от здравеопазването и грижата за безопасността на работещите. Трудовата медицина е област, която е ключова в развитието и